Articol publicitar

Cursul Euro ar putea depăși 5.00 Lei încă din această lună

Publicat:

Cursul de schimb euro (EUR) a crescut cu aproape 5% în primul trimestru al anului 2023, pe fondul îmbunătățirii moderate a sentimentului economic în zona euro, precum și a unei potențiale încetiniri a ritmului de creștere a dobânzilor din parte Rezervei Federale a SUA în contextul crizei bancare.

image

În primul trimestru al anului 2023, BCE a surprins piețele cu o majorare a dobânzii cu 50 de puncte de bază, ignorând în mare măsură, potențialul impact al dobânzilor ridicate  asupra sistemului bancar, ceea ce a dus la un salt puternic al euro în detrimentul Dolarului american și al Leului românesc (RON).

Deși FED a urmat exemplul BCE și a venit cu o nouă majorare consecutivă, criza bancară din SUA, care a zguduit piețele financiare în ultima perioadă, a declanșat speculații cu privire la o posibilă pauză în ciclul de creștere a dobânzilor.

Între timp, BNR a menținut ratele neschimbate pentru a doua oară, după nouă majorări consecutive, iar analiștii speculează că Banca Națională ar putea face o pauză și menține dobânda cheie la nivelul de 7% pentru tot parcursul anului 2023. Creșterea economică este așteptată la 2,8%, în timp ce inflația ar trebui să încetinească până la 10% în cursul celui de-al doilea trimestru.

Noile date privind indicele PMI (Purchasing Managers' Index) publicate în martie au arătat că în zona euro creșterea economică a făcut progrese pentru a doua lună consecutiv, ajungând la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni, în condițiile în care redresarea stabilității producției manufacturiere a fost însoțită de o îmbunătățire a producției din sectorul serviciilor.

Facem o analiză a factorilor care determină previziunile cursului euro în 2023 și în anii următori. Ce urmează pentru EUR/USD și EUR/RON, vor continuă să crească în al doilea trimestru?

Previziuni Curs Euro 2023

Analiștii de la JP Morgan au estimat că euro va ajunge la 1,08 în 2023 față de dolar, în timp ce strategii FX de la Morgan Stanley și-au revizuit în scădere prognoza pentru sfârșitul anului 2023 pentru dolar, din cauza incertitudinilor legate de inflație. În noua prognoză a Morgan Stanley, EUR/USD se situează la 1,15 la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă o revizuire în creștere față de previziunea anterioară de 1,08.

Strategii de la Bank of America (BoA) au o previziune mai optimistă privind cursul euro în 2023, care ar urma să se tranzacționeze la 1,10 la sfârșitul anului și la 1,15 în 2024 în raport cu dolarul american.

La nivelul actual de 1,09, ING estimează că EUR/USD este subevaluat cu cel puțin 5% în termeni reali.

Mai exact, strategii consideră că T2 2023 s-ar putea dovedi a fi un trimestru puternic pentru EUR/USD, pe fondul așteptărilor că inflația de bază din SUA ar urma să scadă brusc.

T2 2023 ar trebui să fie, de asemenea, perioada în care trendul de redeschidere a Chinei să treacă la o nouă etapă de creștere. Cursul de schimb al euro este previzionat la 1,10 în T2, la 1,12 în T3 și la 1,15 în T4.

Va trece cursul EUR/RON peste 5,00 în 2023?

După un 2022 relativ stabil, ar putea EUR/RON să cunoască un nivel mai ridicat de volatilitate în 2023? Care sunt previziunile experților și cum va evolua euro în raport cu moneda națională în 2023?

Potrivit economiștilor și strategilor ING, cursul euro va depăși nivelul de 5,00 lei și se va tranzacționa la 5,10 în trimestrul al treilea al acestui an, urmând să ajungă la nivelul de 5,25 până la sfârșitul anului 2024.

Conform Erste Group, nivelul de 4,95 al cursului de schimb EUR/RON ar trebui să fie depășit la un moment dat, după publicarea cifrelor privind indicele prețurilor de consum din aprilie, care ar trebui să arate o scădere de aproximativ 3pp a inflației globale datorită efectului de bază statistică. Erste Group se așteaptă la o depreciere treptată a RON în raport cu EUR, în conformitate cu modelul anterior pandemiei.

Atunci când căutați previziuni privind cursul euro, nu uitați că analiștii se pot înșela și se înșală deseori. Întotdeauna trebuie să vă documentați pe cont propriu și să luați în considerare cele mai recente evoluții și știri de pe piață, analiza tehnică și fundamentală, precum și opinia experților înainte de a lua orice decizie de investiții. Nu investiți niciodată bani pe care nu vă puteți permite să îi pierdeți.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite