Câți bani ar trebui să aibă în casă orice român, ca fond de urgență. Recomandarea specialiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiceiul de a pune bani de-o parte pentru „zile negre” i-a însoțit mereu pe români. În prezent, cel mai adesea sunt păstrați în conturi bancare, acolo unde intră și salariile. Cu toate acestea, o anumită sumă e bine să o avem la îndemână, în casă, pentru urgențe.

Cum să pui bani de-o parte  FOTO Shutterstock
Cum să pui bani de-o parte FOTO Shutterstock

Indiferent de ofertele bancare, românii știu că trebuie să aibă bani și în casă, pentru orice situație ar putea să apară. Dacă au posibilitatea să pună de-o parte într-un cont, e și mai bine. Totuși, experții financiari ne spun că „banii la saltea” nu sunt cea mai bună soluție.  

Ei atrag atenția că banii păstrați în casă sunt cei mai expuși riscului de a fi pierduți, în cazul unei spargeri sau al unui furt. Cu toate acestea, și ei sunt de acord că o anumită sumă ar trebui păstrată în casă.

Este bine să punem bani deoparte regulat, în fiecare lună, pentru obiectivele noastre, adică să ne plătim pe noi înşine. În momentul în care ne-a intrat salariul, în secunda doi dacă se poate să facem o plată automată într-un cont, pentru obiectivul nostru personal”, spune analistul financiar Irina Chițu, la Antena 3.

În primul rând, trebuie să strângem pentru un fond de siguranţă. E bine să ai 3-6 salarii dacă se poate, să intri în ei în momentul în care se întâmplă ceva neprevăzut. De asemenea, este bine să avem şi bani la bancă, tot în caz de situaţii neprevăzute, însă în această situaţie, e indicat să fie mai mulţi bani”, mai arată analistul financiar.

Cum ar trebui să ne împărțim bugetul

Potrivit Școala de bani, planificarea financiară personală este foarte importantă și obligatorie, pentru a ne optimiza cheltuielile. Pe de altă parte, în momentele de incertitudini este important să ne păstrăm obiectivele financiare pe termen lung.

Specialiștii în finanțe indică în ce fel ar trebui să ne împărțim bugetul familiei, pentru a putea să punem și de-o parte, ceva.

Astfel, specialiștii spun că ar trebui să respectăm regula 20/50/30.Mai precis, 20% din buget ar trebui să fie pus de-o parte.

50% din buget, adică cea mai mare parte, ar trebui să meargă la cheltuieli pentru satisfacere a nevoilor precum: locuință, coș zilnic de cumpărături, utilități, facturi, rate etc.

Ceilalți 30% trebuie alocați satisfacerii dorințelor. Este vorba despre vacanțe, concedii, spectacole, achiziții precum un album muzical, haine ori alte mici dorințe sau plăceri personale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite