FMI cere reglementarea sectorului financiar nebancar pentru a preveni turbulenţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul nebancar reprezintă jumătate din activele întregului sistem financiar mondial și ar trebui reglementat mai strict pentru a-i proteja stabilitatea, au declarat economiștii FMI, scrie Reuters.

Cineva ține între degete două fișicuri de monede
FMI cere reglementarea sectorului financiar nebancar pentru a preveni turbulenţele

Publicarea cercetării vine cu o săptămână înainte ca FMI și Banca Mondială să convoace o reuniune semestrială a bancherilor centrali și a miniștrilor de finanțe la Washington, pe fondul consecințelor eșecurilor de luna trecută ale băncilor americane și europene.

În anii de după prăbușirea de pe Wall Street din 2008, guvernele au promovat creșterea economică menținând ratele dobânzilor scăzute, în timp ce întăresc supravegherea băncilor tradiționale.

Potrivit documentului FMI, acest lucru a condus active financiare de trilioane de dolari în mâinile fondurilor speculative, companiilor de asigurări, planurilor de pensii și altora din afara sectorului bancar, care pot face investiții mai riscante în căutarea profiturilor, dar cu mai puține garanții și puține disponibile publicului. date de tipul necesar pentru supraveghere.

Autoritățile au nevoie de instrumente adecvate pentru a face față tulburărilor” dintre intermediarii financiari nebancari, au declarat oficiali înalți ai FMI într-o postare pe blog publicată simultan. „Supravegherea și reglementarea sunt condiții esențiale”.

Autorii, Fabio Natalucci, Antonio Garcia Pascual și Thomas Piontek, au subliniat în special criza obligațiunilor de anul trecut din Marea Britanie, când un plan nefast de stimulare guvernamentală a declanșat un cerc vicios.

Creșterea împrumuturilor guvernamentale a dus la creșterea randamentelor obligațiunilor, provocând pierderi uluitoare pentru fondurile de pensii cu investiții cu venit fix cu efect de levier, ceea ce a dus la apeluri în marjă care au forțat fondurile să vândă și au condus randamentele și mai mari - până când Banca Angliei a intervenit.

Băncile sunt nevoite să ia decizii dificile

În vremuri de inflație ridicată, stresul de pe piață ca acesta poate face băncile centrale să se confrunte cu alegeri dificile între obiective contradictorii: pe de o parte, nevoia de a înăspri politica monetară pentru a menține prețurile sub control, în timp ce, pe de altă parte, să simtă presiunea de a stabiliza instituțiile sau piețele care au faliment cu injecții de numerar, conform lucrării de cercetare.

Drept urmare, intermediarii financiari nebancari „trebuie să fie reglementați și supravegheați dintr-o multitudine de unghiuri diferite”, se spune, inclusiv în ceea ce privește divulgarea datelor și cerințele de guvernanță pentru a gestiona riscul și regulile de gestionare a capitalului și a lichidității.

Băncile centrale se pot confrunta în continuare cu crize, dar intervențiile lor ar trebui să fie temporare, vizând zone specifice care reprezintă cea mai mare amenințare, oferind acces la facilități speciale de împrumut sau acționând ca creditori de ultimă instanță în condiții stricte, cu supraveghere atentă din partea autorităților de reglementare, se arată pe blogul FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite