Cum „înţeapă“  crescătorii de albine statul pentru a accesa fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băieţii deştepţi din sectorul apicol caută prin orice mijloce să obţină fonduri europene FOTO Guliver/ Getty Images
Băieţii deştepţi din sectorul apicol caută prin orice mijloce să obţină fonduri europene FOTO Guliver/ Getty Images

„Băieţii deştepţi“ şi-au făcut loc şi în sectorul apicol şi accesează fonduri europene după ce declară în acte un număr mai mare de stupi decât au în realitate, a derclarat pentru News.ro, Ioan Fetea, preşedintele asociaţiei Creşcătorilor de Albine din România.

„Sunt apicultori care iau şi stupii altora şi spun că au un anumit număr de familii de albine, însă a doua zi după control ei înapoiază stupii colegului de la care i-au împrumutat şi ridică banii. Apreciez că peste 30% din suma alocată într-un an reprezintă pagubă, deci 2 din cele 7 milioane euro merg la «băieţii deştepţi»“, a afirmat Fetea, pentru News.ro.

Apicultorii pot accesa finanţare fie prin Programul Naţional Apicol, care are anual alocate 7 milioane euro, fie fonduri europene prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), în funcţie de efectivele de albine.

Prin Programul Naţional Apicol statul finanţează 50% din valoarea unui proiect, iar Comisia Europeană acoperă cealaltă jumătate. Banii vin prin asociaţiile de apicultori, pe bază de facturi, de documente, se cere pregătire profesională, stupii să fie înregistraţi şi autorizaţi sanitar-veterinar, mai arată News.ro.

“Problema este că interesul apicultorilor pentru Programul Naţional Apicol a scăzut, din cauză că şi aici au apărut 'băieţi deştepţi' şi învârt facturi. Înainte cereau 11.000 de apicultori astfel de fonduri, acum sunt numai 5.000", a spus Fetea.

Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA) reprezintă interesele celor mai mulţi apicultori din România, care deţin împreună peste un milion din cele 1,4 milioane de familii de albine din ţară. În afară de ACA, mai există circa 300 de mici asociaţii de apicultori.

"Acest control are loc o singură dată, în septembrie, şi încă în mod aleatoriu, la numai 5% din cei care au luat fonduri, aşa spune legea. Nu au oameni suficienţi să facă aceste controale. Şi se duc în control tocmai acolo unde lucrurile sunt în regulă”, a completat reprezentantul apicultorilor, pentru News.ro.

ACA a solicitat ca banii alocaţi prin Programul Naţional Apicol să nu se mai acorde prin asociaţii, ci direct apicultorilor.

“Ar trebui ca fiecare apicultor să meargă pe răspunderea sa să depună cerere de finanţare, la fel cum merg crescătorii de vite, oi sau capre. Sunt interese să fie ţinuţi unii care poate cotizează”, completează Fetea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite