Cum func┼úioneaz─â hidrocentrala subteran─â Nant de Drance din Elve┼úia, capabil─â s─â ├«ncarce 400.000 de baterii de ma┼čini

0
0
Hidrocentrala din Alpii Elveţieni FOTO Nant de Drance
Hidrocentrala din Alpii Elveţieni FOTO Nant de Drance

Elveţia tocmai a adăugat un nou element binevenit în sistemul său energetic, sub forma unei hidrocentrale subterane capabilă să stocheze suficientă electricitate pentru a încărca, simultan, 400.000 de baterii de automobile, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Dezvoltatorii hidrocentralei Nant de Drance, cu o valoare de 2,2 miliarde de franci (2,3 miliarde de dolari), construit─â ├«n cantonul Valais, ┼či care a devenit opera┼úional─â ├«n luna iulie, sus┼úin c─â facilitatea func┼úioneaz─â ca o uria┼č─â baterie.

Cele ┼čase turbine ale centralei, amplasate ├«ntr-o cavern─â la 600 de metri sub rezervoarele Emosson ┼či Vieux Emosson, au o capacitate de 900 de Megwa┼úi, ceea ce o face una din cele mai mari centrale hidro cu acumulare prin pompare din Europa.

├Än momentele ├«n care cererea de electricitate atinge nivelul maxim, centrala de la Nant de Drance produce electricitate hidro. ├Äns─â atunci c├ónd produc┼úia de electricitate din surse precum turbinele eoliene ┼či panourile fotovoltaice dep─â┼če┼čte cererea, centrala de la Nant de Drance folose┼čte surplusul de electricitate pentru a pompa ap─â ├«n rezervorul superior Vieux Emosson.

"În acest fel, există unele pierderi, la fel ca orice altă soluţie de stocare, dar randamentul este foarte bun. Avem o eficientă de aproximativ 80% la un ciclu complet", a declarat directorul centralei Alain Sauthier.

Oficial centrala de la Nant de Drance, a cărei construcţie a durat 14 ani, va fi deschisă luna viitoare.

Durează mai puţin de cinci minute astfel încât centrala să treacă de la modul de pompare, la modul de producţie de electricitate. La 360 de metri cubi pe secundă, volumul de apă care trece prin turbinele centralei corespunde cu debitul râului Ron prin Geneva în timpul verii.

"Cantitatea de energie care poate fi stocat─â ├«n aceast─â facilitate este pur ┼či simplu gigantic, aproximativ 20 de Gigawa┼úi-or─â. Astea ├«nseamn─â c─â gra┼úie unui rezervor plin la Vieux Emosson po┼úi ├«nc─ârca, simultan, 400.000 de baterii de automobile", a spus Alain Sauthier.

├Än mod normal, centrala pompeaz─â ap─â ├«n rezervor ├«n timpul dup─â-amiezii, noaptea sau ├«n week-end, ┼či apoi produce electricitate diminea┼úa ┼či seara, c├ónd pre┼úurile sunt mai mari, a precizat Sauthier.

"Pot s─â spun c─â este important─â nu doar pentru Elve┼úia dar este important─â la nivel european pentru c─â va contribui la stabilitatea re┼úelei din Europa ┼či la securitatea aprovizion─ârii ├«n Eurpopa", a ad─âugat Sauthier.

Inaugurarea centralei vine într-un timp în care Elveţia se confruntă cu perspectiva unor întreruperi temporare în aprovizionarea cu electricitate în unele regiuni, dacă criza energetică din Europa va conduce la perturbări în producţia de electricitate la iarnă. Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite