Cum au lovit revoltele economiile din lumea arabă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Confruntările sângeroase din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii au adus pierderi de peste 55 de miliarde de dolari economiilor din regiune. Regele Abdullah al Iordaniei a subliniat zilele trecute necesitatea creării a 85 de milioane de locuri de muncă în regiune, în cadrul Forumului Mondial privind şomajul, stagnarea economică şi alte probleme care au declanşat revolte în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

„Evenimentele din acest an au deschis calea schimbărilor pozitive, dar în multe locuri au creat dislocări economice dureroase", a declarat Abdullah, arătând importanţa pe care o au investiţiile, crearea locurilor de muncă şi o mai bună guvernare.

În Yemen, spre exemplu, unde două din trei persoane supravieţuiesc cu mai puţin de doi dolari pe zi, 40% din populaţie suferă de analfabetism şi de o rată ridicată a şomajului.

Creşterea economică a fost grav afectată

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au declarat recent că revoltele au costat ţările cele mai afectate de confruntările sângeroase  (Libia şi Siria, urmate de Egipt, Tunisia, Bahrain şi Yemen) peste 55 de miliarde de dolari, în timp ce preţul ridicat al petrolului a ajutat alte ţări producătoare.

În Egipt, cele nouă luni de turbulenţe au scăzut Produsul Intern Brut cu 4,2 procente, în timp ce cheltuielile publice s-au ridicat la 5,5 miliarde de dolari.

Impactul revoltelor este greu de determinat în Siria, dar raportul FMI a estimat o pagubă totală de şase miliarde de dolari în economie, în timp ce Tunisia a înregistrat pierderi de aproximativ două miliarde de dolari.

Revoltele au afectat, de asemenea, turismul şi investiţiile străine în Orientul Mijlociu, subminând creşterea economică, dar investitorii sunt optimişti că regiunea va prospera.

2 dolari este suma cu care doi din trei yemeniţi supravieţuiesc pe zi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite