Cum arată și cum se păstrează jambonul din Spania, pe care românii plătesc chiar și 6.000 lei/bucată

0
Publicat:

Deși nu s-ar crede, românii preferă tot mai mult jambonul spaniol, consumând de aproape 4 ori mai mult în 2023 față de 2021, în ciuda prețurilor piperate care ajung și la 6.000 lei.

Felii de jambon lângă o bucată mai mare
Jamón spaniol ajunge chiar și la 6.000 lei bucata

Cei mai mulți consumatori de șuncă spaniolă se află în București, Cluj și Timișoara și sunt dispuși să plătească până la 6.000 lei pe o singură bucată, potrivit datelor Alioli.ro. În ultimii ani, tot mai mulți români cumpără jambon în perioada Crăciunului, cererea fiind de 20-25 de ori mai mare în decembrie față de o zi normală.

Cererea pentru jamon din Spania crește exponențial în decembrie, în special înainte de Crăciun, fiind de 20-25 de ori mai mare în această perioadă decât într-o zi normală. Dacă într-o zi obișnuită românii cumpără 5 jamonuri, înainte de Crăciun românii cumpără 100-120 de jamonuri pe zi.

Foarte multe bucîți de jamon atârnate pe rafturi speciale
Românii apreciazză din ce în ce mai mult jamonul spaniol

Cele mai căutate tipuri de jamón sunt Jamon Serrano, tip de șuncă uscată, sărată și maturată, Jamon Ibérico - un jamón de calitate superioară, provenit din porci ibérici hrăniți cu ghinde, apreciat pentru textura sa bogată și aromele complexe, și Jamon Bellota 100% Pata Negra, un produs cea mai înaltă calitate, provenind de la porci ibérici pur-sânge hrăniți cu ghinde. Aceste tipuri de jamón costă de la 250 lei la 6.000 lei bucata.

Românii din București, Cluj și Timișoara sunt cei mai mari consumatori de jamón, anual peste 3.000 de bucăți de jamón sunt livrate în aceste orașe. Cu o greutate între 4,5 kg și 9 kg, jamónul este un produs potrivit pentru un consum îndelungat, de până la 3 luni. Jamónul spaniol este cumpărat cel mai frecvent pentru consum propriu, dar și pentru a fi oferit cadou în mediul de business sau rudelor în perioada sărbătorilor.

Cum se păstrează jamónul - sfaturi practice pentru un consum îndelungat

Jamónul este un produs ușor de păstrat deoarece nu necesită temperaturi scăzute. Fiind o specialitate de carne uscată, jamónul se păstrează cel mai bine într-o încăpere ventilată, fără umezeală, cu temperaturi între 16 și 20 de grade Celsius. Este important să fie evitată depozitarea acestuia la temperaturi scăzute, de exemplu în frigider. Așadar, jamonul nu se strică dacă este ținut în condiții de uz casnic.

Odată început, un jamón poate fi consumat în aproximativ 3 luni. Este recomandat astfel să fie acoperit cu o hârtie pergament sau cu folie de plastic. În cazul în care apare mucegai pe suprafața jamónului neînceput, acest lucru nu înseamnă că produsul este alterat. Mucegaiul dovedește că jamonul are o origine naturală nobilă. Trebuie doar să curățată suprafață cu un proposop de bucătărie înmuiat în ulei de floarea-soarelui și apoi poate fi consumat în siguranță. Pentru un mai mare confort pentru feliere, jamónul poate fi ținut pe un suport special din lemn și, de asemenea, poate fi folosit un cuțit special din inox pentru felii cât mai subțiri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite