Cum a reuşit un broker în stare de ebrietate să ridice preţul ţiţeiului la cel mai înalt nivel din ultimele opt luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bursa londoneza medifax

Pe 30 iunie 2009, preţul ţiţeiului a crescut pe perioada nopţii cu mai mult de 1,50 dolari pe baril, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, un avânt care, de obicei, este cauzat de un mare eveniment geopolitic. De data aceasta însă, singurul responsabil a fost un broker de mărfuri care, beat fiind, a pariat banii investitorilor pe contracte cu petrol.

Deşi nu este autorizat să investească banii companiei în tranzacţii, Steve Perkins, un broker permanent, cu experienţă îndelungată, al PVM Oil Futures, a reuşit să cheltuiască peste noapte 520 milioane de dolari pe contracte de tip futures pentru petrol, au precizat membrii Autorităţii pentru Servicii Financiare (ASF), care au demarat deja o anchetă în acest sens.  

În dimineaţa zilei de 30 iunie, un funcţionar l-a întrebat pe Perkins motivul pentru care a cumpărat pe perioada nopţii şapte milioane de barili de ţiţei. Perkins nu şi-a amintit de tranzacţiile făcute şi, ulterior, s-a dovedit că a efectuat aceste tranzacţii „în stare de ebrietate“, potrivit celor de la ASF. 

Între timp, reprezentanţii PVM au constatat că tranzacţiile nu au fost autorizate de către client şi au suportat pierderi de 9,7 milioane de dolari. 

Între orele 1:22 a.m. Şi 3:41 a.m., Perkins a cumpărat treptat 69% din ţiţeiul de pe piaţa globală, ridicând preţurile de la 71,40 dolari la 73,05 dolari, oferind la fiecare tranzacţie o sumă tot mai mare. 

La 6:30 a.m., când a realizat ce a făcut, a trimis un mesaj directorului său, afirmând că nu va putea ajunge la muncă din cauza îmbolnăvirii unei rude. 

În urma unei anchete oficiale, Perkins a recunoscut că are o problemă cu alcoolul şi, drept consecinţă, i s-a retras licenţa de trader pentru o perioadă de cinci ani şi a primit o amendă de peste 116.000 de dolari.

Reprezentanţii ASF au precizat că îi vor reaproba licenţa după o perioadă de cinci ani dacă a depăşit problema alcoolului, deşi ei au avertizat că „Perkins reprezintă un risc ridicat pentru piaţă atunci când consumă alcool.“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite