Cum a reacționat Petre Daea când a aflat că larva gândacului de bălegar este comestibilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a anunțat recent că larva gândacului de bălegar este comestibil, reacția ministrului Agriculturii, Petre Daea fiind la fel de spumoasă cum ne-a obișnuit.

daea bruxelles

Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har domnului, unde, cu cine şi ce să facem (...). Lăsaţi insectele în insectar”, a răspuns, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, întrebat despre noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Comisia Europeană a aprobat recent noul aliment, respectiv Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus), după ce EFSA a adăugat acest tip de insectă pe lista celor potrivite pentru comercializare şi consum uman, scrie Agerpres, preluând Rador, care citează 20 Minutos.

image

Larva gândacului de bălegar a patra insectă reglementată ca aliment

Insecta devine a patra al cărei consum este permis de Uniunea Europeană, de când această listă a început să fie reglementată în 2018 și este sigură în condițiile de utilizare propuse, după cum a arătat Organizaţia Consumatorilor şi Utilizatorilor (OCU).

Pe lângă aceasta, celelalte insecte permise sunt viermele de făină (Tenebrio molitor), lăcusta migratoare (Locusta migratoria) și greierul domestic (Acheta domesticus), fie sub formă congelată, uscată sau pudră.

Cu toate acestea, autoritățile avertizează că larva poate provoca reacții alergice la cei care au intoleranță la crustacee, potrivit ”20 minutos” citat de agrointel.ro.

Larva gândacului de bălegar poate fi consumată sub formă de pudră, întreagă sau ca ingredient pentru alte preparate

Anul trecut, în luna iulie, EFSA a emis o evaluare pozitivă cu privire la larvele de gândaci și s-a evaluat siguranța consumului de preparate congelate și liofilizate ale acestei insecte.

Larvele pot fi gătite întregi sau sub formă de pudră sau făină. De asemenea, pot fi adăugate ca ingredient în diverse produse alimentare, cum ar fi batoane de cereale, paste, analogi de carne și produse de panificație.

Comercializarea larvei gândacului de bălegar în Uniunea Europeană a fost autorizată în luna ianuarie 2023.

Larva gândacului de bălegar (Alphitobius diaperinus) poate fi folosit pentru pâine și chifle multicereale, biscuiți și grisine, batoane de cereale, paste, sosuri sau pizza, potrivit datelor colectate de Asociaţia Consumatorilor – FACUA.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite