Creşterea porcilor în gospodării ar putea fi interzisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile ar putea interzice creşterea porcilor în gospodăriile în care au fost depistate suine cu pestă porcină africană, arată un document publicat de Agrointeligenţa.

Astfel, pentru prevenirea pestei porcine africane, autorităţile au pregătit un set de măsuri care includ depopularea suinelor pe o rază de minim 10 km în jurul fermelor afectate şi respectarea condiţiilor de biosecuritate pentru gospodării.

Documentul prevede că în gospodăriile în care au fost sacrificaţi controlat porcii ar putea fi interzisă repopularea. Astfel, într-un termen limită, autorităţile vor implementa depopularea prin „sacrificarea pentru consum propriu sub control sanitar-veterinar, fără posibilitatea repopulării şi abatorizarea porcilor din gospodăriile populaţiei, fără posibilitatea repopulării”.

Totodată, preşedintele ANSVSA a propus şi respectarea condiţiilor de biosecuritate din exploataţii nonprofesionale cu suine.

Aceste măsuri au fost stabilite în urma discuţiilor purtate în cadrul Grupului Naţional de Experţi privind combaterea şi prevenirea răspândirii pestei porcine africane.

„În încheierea şedinţei, domnul secretar de stat dr. Raed Arafat a menţionat faptul că în cadrul acesteia s-a luat act de recomandările Grupului Naţional de Experţi şi a supus aprobării măsurile propuse, acestea fiind acceptate în unanimitate. Totodată s-a aprobat ca prezenta minută să fie transmisă instituţiilor reprezentate în CNCB şi instituţiilor prefectului prin grija IGSU/ISUJ/ISU BIF”, arată documentul citat. El a fost elaborat în data de 29 august, susţine Agrointeligenţa.

Ultima actualizare din partea ANSVSA, din data de 6 septembrie, arăta că pesta porcină africană evoluează în 11 judeţe, în 190 de localităţi, cu un număr total de 826 de focare (dintre care 11 în exploataţii comerciale industriale, unul în abatorul aparţinând unei ferme şi unul într-o exploataţie comercială de tip A) şi 46 de cazuri la mistreţi.

Ulterior, în data de 8 septembrie, ANSVSA a anunţat că a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane (PPA) într-o gospodărie, din localitatea Brăniştari, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite