Creşterea dolarului şi influenţa acestuia la nivel economic
0Dacă în aceeaşi perioada a anului 2014 valoarea unui dolar american la cursul de schimb BNR era de aproximativ 3,2 lei, acum vedem o valoare cu aproape 1 leu mai mare, ceea ce înseamnă o creştere de aproximativ 30%.
Ascensiunea puternica a monedei americane a inceput in luna decembrie, atunci cand masuram o valoare medie de aproximativ 3,6 lei si se pare ca nu are de gand sa se opreasca, mai multi analisti financiari fiind de parere ca acesta poate depasi moneda europeana in scurt timp.
Analizand valoarea dolarului in fiecare luna a anului 2015, avem valori medii de 3,8 lei in luna Ianuarie, de aproximativ 3,9 lei in luna Februarie, incepand cu luna Martie acesta trecand peste pragul de 4 lei si crescand constant, pana aproape de 4,2 lei la mijlocul lunii Aprilie.
In ciuda cresterii masive a dolarului, preturile inca nu au explodat, majoritatea fiind la acelasi pret ca si in decembrie. Mici modificari de pret s-au observat la alimente si in transport, insa si acolo cresterile nu au depasit 5-10%. Comerciantii se pare ca nu au luat inca nici o pozitie fata de aceasta crestere a monedei americane, fiind influentati de stabilitatea monedei europene, care a reusit sa-si pastreze nivelul.
Cresteri ale preturilor sunt asteptate si pentru industria IT, acolo unde majoritatea importatorilor folosesc ca moneda de schimb dolarul american. Au fost mici modificari de pret si in prima perioada a anului 2015, dar la un nivel foarte scazut. Aceste cresteri sunt prevazute chiar pentru sfarsitul lunii aprilie si inceputul lunii mai si se estimeaza o valoare medie de crestere cu 12%. Motivul pentru care piata de IT nu a crescut foarte mult pana in acest moment s-a datorat stocurilor avute de marii comercianti.
Se pare totusi ca exista si un segment de oameni afectati destul de tare de aceasta crestere a dolarului din ultimile luni si anume cei care au credite in moneda americana. Acestia sunt nevoiti sa suporte o valoare crescuta a ratelor cu peste 20%, resimtindu-se din plin mai ales la cei cu credite pentru locuinte sau autoturisme. Odata cu deprecierea leului, cei care isi iau salariile in moneda nationala dar au rate in dolari au inceput sa faca economii mai mari fata de anul trecut.
Pentru luna Aprilie valoarea dolarului s-a mentinut, conform unui istoric de curs valutar , in prima zi a lunii a fost 4.1121 iar astazi gasim moneda americana la valoarea de 4.1152, avand o scadere de pana la 4,02 lei in data de 6 aprilie. Daca acesta va continua insa sa creasca si in urmatoarea perioada a anului, ne asteptam la cateva masuri din partea Bancii Nationale, pentru a evita o scumpire a preturilor in aproape toate segmentele de piata din Romania