Contracte de finanţare de 21 de milioane de euro pentru modernizarea grupurilor energetice de la Rovinari şi Işalniţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contractele de finanţare vizează modernizarea grupurilor energetice de la Rovinari şi Işalniţa FOTO Mediafax
Contractele de finanţare vizează modernizarea grupurilor energetice de la Rovinari şi Işalniţa FOTO Mediafax

Ministerul Energiei a semnat două contracte de finanţare în valoare de 21 de milioane de euro, cu Complexul Energetic Oltenia, pentru modernizarea grupurilor energetice de la Rovinari şi Işalniţa, a anunţat, pe Facebook, Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

Acestea fac parte din Planul Naţional de Investiţii, gestionat de Ministerul Energiei, alimentat din fonduri provenite din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

„Timp de câţiva ani, din cauza blocajelor birocratice şi din nepricepere, ne-am uitat la bani cum se adună, degeaba, în conturi. La începutul anului 2016 eram aproape să pierdem aprobarea Comisiei Europene, din cauza întârzierilor nejustificate ale administraţiei publice româneşti. Începând de vineri, direcţionăm banii către investiţii în capacităţile noastre energetice care au cea mai mare nevoie. Până la finalul acestui mandat, intenţionăm să redeschidem schema de finanţare pentru a accepta şi alte proiecte viabile de modernizare a agregatelor noastre energetice“, a scris ministrul Energiei, pe Facebook. 

Guvernul a deblocat, la sfârşitul lunii iulie, schema de ajutor de stat prin care producătorii de energie pot aplica pentru o finanţare nerambursabilă de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, a proiectelor de investiţii cuprinse în Planului Naţional de Investiţii 2013-2020 (PNI). Mai exact, pot aplica companiile care realizează programe de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Complexul Energetic Oltenia şi OMV Petrom vor fi principalii beneficiari în prima fază, având proiecte depuse deja. Această schemă de ajutor de stat nu a fost niciodată operaţionalizată, deşi PNI a fost aprobat în 2013, iar de la acel moment, până în prezent, în cont s-au acumulat constant fonduri.

Guvernul a notificat deja Comisia Europeană pentru a se asigura că nu îşi pierde dreptul de a utiliza fondurile existente. „Prin măsura de astăzi a Guvernului se urmăreşte facilitarea încheierii de contracte de finanţare dintre Ministerul Energiei şi producătorii de energie din România cu investiţii cuprinse în PNI, ţinându-se cont de cazurile particulare ale tipurilor de investiţii, respectiv începute, în derulare şi noi“, se arăta într-un comunicat al Executivului.

Guvernul a modificat, astfel, o anexă dintr-un act normativ referitor la finanţarea nerambursabilă a unor proiecte cuprinse în PNI. Comisia Europeană a autorizat aplicaţia României pentru alocare tranzitorie cu titlu gratuit de certificate de emisii de gaze cu efect de seră către producătorii de energie electrică, pentru perioada 2013-2020, şi a decis că nu există obiecţii legate de ajutorul de stat acordat în cadrul acestui sistem.

Producătorii de energie beneficiari ai acestor certificate achită contravaloarea lor într-un cont al Ministerului Energiei. La sfârşitul anului 2015, în contul menţionat disponibilul era de aproximativ 853 milioane lei, reprezentând contravaloarea certificatelor vândute în perioada 2013-2015.

Din aceşti bani, pot fi finanţate nerambursabil, în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, proiectele de investiţii ale producătorilor de energie din sistemul energetic românesc cuprinse în PNI, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi modernizarea producţiei de energie electrică din România.

Potrivit deciziei Guvernului, contractul-cadru de finanţare nerambursabilă dintre Ministerul Energiei şi producătorii de energie electrică ce realizează o investiţie cuprinsă în PNI a fost înlocuit cu trei contracte-cadru de finanţare pentru fiecare tip de investiţie.

Acestea sunt investiţii puse în funcţiune la momentul încheierii contractelor de finanţare, investiţii aflate în derulare la momentul încheierii contractelor de finanţare şi investiţiile noi. Elementele care diferenţiază cele trei tipuri de contracte sunt: durata contractului, perioada de realizare a investiţiei, perioada de timp pentru realizarea, facturarea şi plata către beneficiar a cheltuielilor eligibile. De asemenea, prefinanţarea vizează numai investiţiile noi.

Pentru investiţiile în derulare şi investiţiile noi sunt clauze suplimentare de încetare a contractului, care vizează nerealizare/necontinuarea investiţiei din culpa beneficiarului, sau neînceperea investiţiei în termen de şase luni de la data încheierii contractului din motive imputabile beneficiarului în cazul unei investiţii noi.

Pentru cele 29 de investiţii aprobate în cadrul PNI, până în prezent au fost depuse şi aprobate trei cereri de finanţare, respectiv două din partea Complexului Energetic Oltenia şi una din partea OMV Petrom, în valoare totală de aproape 120 de milioane de euro, dar nu a fost încheiat nici un contract.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite