Constantin: Producţia de porumb s-a dublat în 2013. Rekkers, Agricover: Fermierii vând şi cu 40% mai ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia la porumb obţinută în acest an este de 10,7 milioane de tone, în creştere de la 5,4 milioane de tone anul trecut
Producţia la porumb obţinută în acest an este de 10,7 milioane de tone, în creştere de la 5,4 milioane de tone anul trecut

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că producţiile de porumb şi de floarea soarelui au crescut de aproape două ori în acest an faţă de anul 2012, beneficiind de condiţiile meteo mai bune. Robert Rekkers, directorul executiv Agricover, spune însă că fermierii au ajuns să vândă la preţuri mult mai mici faţă de anul trecut, chiar cu 40% mai ieftin în cazul cerealelor sau porumbului.

„La floarea soarelui producţia pe care am obţinut-o în acest an este de 2,088 milioane de tone, o producţie record. Mai la toate culturile în acest an producţia a fost mult mai bună ca anul trecut, au fost şi condiţii meteo mai bune“, a spus Daniel Constantin. 

Anul trecut, producţia de floarea-soarelui a fost de 1,3 milioane de tone. Producţia la porumb obţinută în acest an este de 10,7 milioane de tone, în creştere de la 5,4 milioane de tone anul trecut.

De asemenea, recolta de grâu şi secară a fost foarte bună în acest an. Producţia de grâu şi secară din acest an totalizează 7,3 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani şi a doua din ultimii 43 de ani, potrivit datellor prezentate în luna august de ministrul Agriculurii. România a exportat în acest an grâu de 300 de milioane de euro, valoare dublă faţă de primele nouă luni ale anului 2012.

Suprafeţele însămânţate cu grâu în această toamnă au fost de 2,043 milioane de hectare, iar pe 344.000 de hectare a fost cultivată rapiţă. Acestora li se adaugă 235.000 de hectare însămânţate cu orz, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Pe de altă parte, Robert Rekkers, directorul executiv Agricover, susţine că fermierii vând la preţuri mult mai mici faţă de 2012, chiar cu 40% mai ieftin în cazul cerealelor sau porumbului, deşi agricultura a crescut puternic în acest an.

„Fermierii români nu pot negocia preţul. Nu au informaţii, nu au resurse, nu pot juca niciun rol în această chestiune (...) Chiar dacă vorbim de o creştere foarte mare a agriculturii, preţurile la care fermierii vând producţia s-au prăbuşit“", a declarat ieri Rekkers.

El a arătat că fermierii au devenit speriaţi de evoluţia preţurilor, determinate în principal de producţia bună din SUA, Rusia sau Ucraina, şi că au acceptat să vândă la preţuri mai mici şi cu 40% faţă de anul trecut.

Rekkers spune că viitorul agriculturii îl reprezintă trecerea de la modelul de fermă tradiţională la modelul fermelor inteligente, care sunt caracterizate de un grad înalt de integrare, cu stocare, procesare şi producţie zootehnică.

În acest sens, directorul Agricover apreciază că cererea de credit pentru următorii 4-5 ani ar urma să se dubleze, de la un sold de 14 miliarde de lei în prezent, la circa 28 de miliarde de lei.

Potrivit lui Rekkers, însă, în ultimii doi ani băncile au menţinut soldul creditelor pentru agricultură la circa 11 miliarde de lei, iar rolul lor a fost preluat de instituţiile financiare nebancare, care şi-au crescut expunerea pe sector la peste 2,5 miliarde de lei, firma pe care o conduce fiind una dintre acestea.

lat terenuri, dar mulţi dintre ei în scop speculativ, iar în ultima vreme se observă un nou val de agricultori.

"Sper să-i atragem şi pe cei care sunt într-adevăr interesaţi de a face ceva în agricultură, de a achiziţiona terenuri. Pentru România este important să se facă ceva şi să fie creată o performanţă mai mare. Sper să fie români care să facă asta, dar dacă voi nu faceţi, atunci măcar să facă alţii", a conchis Rekkers.


Mai puteţi citi: 

Condiţii speciale pentru străinii care vor să cumpere terenuri din România. Viitoarea lege care reglementează tranzacţiile cu terenuri agricole extravilane aparţinând persoanelor fizice impune vânzătorilor să acorde prioritate pentru cinci categorii de cumpărători locali înaintea celor din UE, iar cumpărătorilor – să aibă studii agricole.

Străinii vor putea cumpăra mai uşor terenuri agricole din România. Ce restricţii au fost eliminate. Statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole, după 1 ianuarie 2014, inclusiv obligaţia de a avea experienţă în agricultură, dar păstrează prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite