Constantin, ministrul Agriculturii: Preţurile au scăzut cu 12% după reducerea TVA la alimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înainte de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a făcut mai multe vizite în hipermarketuri pentru a verifica dacă retailerii au majorat preţurile înainte de aplicarea măsurii FOTO Eduard Enea
Înainte de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9%, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a făcut mai multe vizite în hipermarketuri pentru a verifica dacă retailerii au majorat preţurile înainte de aplicarea măsurii FOTO Eduard Enea

Preţurile au scăzut, în luna iunie, cu 12%, după reducerea TVA la alimente, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, potrivit căruia a fost relansat şi consumul, relansare despre care însă ministrul spune că nu ştie dacă este reală sau se bazează pe eliminarea pieţei negre.

Daniel Constantin a declarat, la Timişoara, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va face o analiză în ceea ce priveşte măsura scăderii TVA la alimente, transmite corespondentul Mediafax.

„Eu mă uit şi pe statistici şi pe ceea ce se întâmplă în piaţă, ca şi consumator. Statisticile arată că a existat o scădere a preţului, aşa cum ne aşteptam, cu 12%, în luna iunie. Acum rămâne o întrebare legitimă pe care o pun cetăţenii: această scădere s-a realizat după ce preţurile au fost crescute artificial sau este o scădere reală? E o întrebare la care vom răspunde în perioada următoare, în măsura în care vom colecta datele prin Consiliul Concurenţei, care are o analiză în acest sens, şi vom prelucra datele pe care le oferă anual, lunar, Institutul Naţional de Statistică“, a declarat ministrul Agriculturii.

Acesta a adăugat că prin măsura scăderii TVA la alimente s-a relansat consumul pe piaţa din România.

„În primul rând, toate acele instituţii şi naţionale şi internaţionale (de statistică – n.r.) arată o scădere a preţurilor şi al doilea lucru, încă nu avem datele oficiale, dar s-a relansat consumul. Sigur, nu pot să spun că e o relansare a consumului reală sau o relansare a consumului bazată pe eliminarea pieţei negre. Indiferent care este realitatea, efectul este foarte bun. Asta ne-am dorit, să relansăm consumul. În momentul în care creşte cererea, automat şi pentru producători preţul se îmbunătăţeşte. Şi asta vrem să stimulăm în perioada următoare“, a spus Constantin.

Potrivit acestuia, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, comercianţii au afişat preţuri duble: preţul vechi şi preţul nou, cu TVA scăzut, tocmai pentru a se observa scăderea reală de preţ.

La 1 iunie TVA a fost redusă de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor.

Reducerea taxei a determinat o scădere medie a preţurilor de 11% şi o creştere de 17% a numărului de produse vândute, în prima jumătate a lunii iunie, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Nielsen.

Presa a relatat că mari lanţuri de magazine ar fi majorat preţurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea taxei, iar premierul Victor Ponta a reacţionat spunând că Guvernul nu poate îngheţa preţurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA.

Marii retaileri au anunţat că vor transfera integral diferenţa clienţilor, ceea ce ar însemna o scădere a preţurilor de circa 12%.

Consiliul Concurenţei a avertizat retailerii că va verifica la nivel naţional evoluţia preţurilor după reducerea cotei, pentru a vedea dacă efectul este menţinut în timp.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite