Consiliul Fiscal: Guvernul şi-a supraestimat veniturile cu 4-5 miliarde lei, în noua rectificare. Banii nu ajung pentru cheltuielile cu asistenţa socială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deficitul bugetar a scăzut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Consiliul Fiscal consideră că, în noua variantă a rectificării bugetare, Guvernul îşi supraestimează veniturile cu circa 4-5 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile sunt şi ele subestimate, urmând ca ţinta de deficit bugetar să fie depăşită cu o sumă mai mare decât era estimat anterior, respectiv cu 6 miliarde de lei.

Consiliul Fiscal transmite că majorările propuse de varianta actualizată a proiectului de rectificare la nivelul veniturilor din TVA şi a celor din accize sunt lipsite de fundament. Instituţia susţine, astfel, că îşi majorează evaluarea iniţială a decalajului probabil de venituri la nivelul agregatelor de TVA şi accize la finele anului, apreciind că acestea sunt supraevaluate cumulat cu o sumă situată între 4 şi 5 miliarde de lei.

De asemenea, în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Consiliul fiscal considera că în propunerea iniţială dimensiunea cheltuielilor cu bunurile si serviciile era probabil subdimensionată cu circa 0,9 miliarde de lei, iar cea a cheltuielilor de asistenţă socială cu circa 1,3 miliarde lei. potrivit instituţiei, propunerea de rectificare actualizată majorează cheltuielile cu bunurile şi serviciile cu 0,6 miliarde de lei, însă nu adresează chestiunea dimensiunii probabil insuficiente a alocării aferente cheltuielilor cu asistenţa socială.

În concluzie, Consiliul fiscal evaluează că au crescut riscurile cu privire la ţinta de deficit asumată în proiectul de rectificare bugetară. Instituţia susţine că se conturează, astfel, perspectiva unei depăşiri a ţinte de deficit cu circa 6 miliarde de lei, comparativ cu perspectiva unei depăşiri a ţintei de deficit în cuantum de circa 4,2 miliarde de lei evaluată în contextul primei variante a proiectului de rectificare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite