Consiliul Concurenței are noi membri, după ce 11 zile nu a putut funcționa în parametri normali

0
Publicat:

Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu și vicepreședintelui instituției, Dan Pascu, potrivit unui comunicat de presă al autorității de concurență.

Foto Bogdan Chirițoiu
Bogdan Chirițoiu , președintele Consiliului Concurenței

Astfel, au fost numiți în funcția de consilier de concurență următorii: Adrian Comănescu, actualul director al Direcției Piețe de servicii și piețe locale din cadrul Consiliului Concurenței, Alexandra Văcaru, inspector de concurență și fost prefect al Capitalei, Cosmin Belacurencu, fost consilier de concurență și actual director adjunct al Direcției Ajutor de Stat din cadrul Consiliului Concurenței, Dan Ionescu, fost consilier de concurență, Gyerkó László, fost consilier de concurență și președinte al Consiliului Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar și Ion Popa, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

De asemenea, Daniel Picu, actual Secretar General al autorității de concurență, a fost numit în funcția de vicepreședinte, la propunerea prim-ministrului.

Consilierii și vicepreședintele au fost audiați, anterior, în ședința comună a Comisiilor juridice și economice din cele două Camere.

Mandatele noilor membri sunt pentru o perioadă de circa doi ani, până la expirarea mandatelor în derulare ale președintelui Bogdan Chirițoiu și vicepreședintelui Dan Pascu.

Reamintim că Legea concurenței nr. 21/1996 a fost modificată de Parlament, în martie 2024, stabilind ca plenul Consiliului Concurenței să fie format din nouă membri: un președinte, doi vicepreședinți și șase consilieri de concurență, cu un mandat de cinci ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. Membrii plenului sunt numiți de Camerele reunite ale Parlamentului, trei membri la propunerea grupurilor parlamentare din Senat, patru membri, la propunerea grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, un vicepreședinte la propunerea președintelui României și un vicepreședinte la propunerea prim-ministrului”, menționează sursa citată.

Acest anunț vine după ce Plenul Consiliului Concurenței a petrecut 11 zile în care nu a putut aplica legi sau declanșa investigații deoarece Plenul Parlamentului nu a întocmit un cvorum pentru numirea celor șapte noi membri necesari ai instituției pentru a funcționa pe delin.

Potrivit HotNews.ro, motivul acestei întârzieri a fost faptul că USR nu a dorit să voteze, după ce Comisiile reunite au respins candidatul acestei formațiuni, iar PSD și PNL nu au avut suficienți oameni care să asigure cvorumul, așa că ședința s-a amânat pentru marți.

Inițial, situația trebuia remediată luni, pe data de 22 aprilie, însă mai apoi acest proces a fost amânat.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite