CONFIRMARE. Economia creşte tot împinsă de consumul românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiar dacă preţurile cresc, Banca Naţională menţine prognoza de inflaţie.

Creşterea economică a României a surprins, în primul trimestru, când Institutul Naţional de Statistică a anunţat că avansul a fost de 5%. Acum, INS dă detalii şi asupra factorilor care au condus la această creştere şi, cum era de aşteptat, ea s-a datorat în mare parte consumului populaţiei.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat joi datele provizoriii detaliate cu privire la produsul intern brut din primul trimestru, confirmând că România a înregistrat o creştere de 5%.

De asemenea, INS confirmă că tot consumul este cel care a contribuit cu 84,4% la formarea produsului intern brut, numai consumul populaţiei având un aport de aproape 64% din total.

Categorii de utilizări Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

- cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 6,7%, contribuind cu 4,3% la creşterea PIB; ponderea în produsul intern brut a cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţie: 64,1%;

- formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 0,9% la creşterea PIB; ponderea în produsul intern brut a formării brute de capital: 15,9;

- cheltuielii pentru consumul final al administraţiilor publice, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 0,7% la creşterea PIB;  ponderea în produsul intern brut a cheltuielilor pentru consumul administraţiilor publice: 7,4%.

O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,3%), consecinţă a creşterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri şi servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri şi servicii. Ponderea în produsul intern brut a exportului net de bunuri şi servicii: -4,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite