Companiile românești au înregistrat în acest an profituri cu 7% mai mari, dar salariile nu au crescut

0
Publicat:

Salariile angajaților europeni continuă să scadă în termeni reali, deși companiile obțin profituri peste rata inflației, după cum arată datele unui sondaj realizat de CES.

foto bărbat care calculează bani, cu teancuri de monede lângă un calculator
Profiturile companiilor românești cresc, dar salariile nu se modifică

Dacă se ține cont de inflație, valoarea salariilor a scăzut anul acesta în toată Uniunea Europeană. În schimb, profiturile corporative au crescut cu aproape 2% în termeni reali. Salariile reale au scăzut, dar profiturile reale au crescut în nouă state membre, printre care Germania, Franța și Italia. În alte zece state membre, creșterea profiturilor reale a fost mult mai mare decât creșterea salariilor reale. Cele mai mari creșteri ale profiturilor reale au fost înregistrate în Slovacia (+8%) și România (+7%), unde creșterea salariului real a fost negativă. Cele mai mari scăderi ale salariilor reale au fost înregistrate în Cehia (-5%) și Italia (-2%), unde profiturile reale au crescut”, se arată în comunicatul Confederației Generale a Angajaților din Grecia, care a dat publicității rezultatele sondajului realizat de CES, potrivit publicației elene Enikonomia, citată de Economedia.

Confederația Europeană a Sindicatelor publică acest studiu în perspectiva prezentării Manifestului său pentru alegerile europene, intitulat „Un acord echitabil pentru lucrători”, în Parlamentul European în seara zilei de miercuri, 15 noiembrie 2023.

Cifrele demonstrează încă o dată că, în timpul unei crize inflaționiste, lucrătorii continuă să plătească prețul. Acest lucru este în principal cauzat de companiile care folosesc problemele de aprovizionare pentru a crește marjele de profit. Profiturile Uniunii Europene au crescut cu 4% de la începutul pandemiei, în timp ce dividendele către acționari au crescut de 13 ori mai repede decât salariile.

În același timp, sărăcia în rândul copiilor europeni și români s-a majorat pentru al treilea an consecutiv în Uniunea Europeană, iar prețurile pentru produsele alimentare au continuat să crească de până la șapte ori mai repede decât salariile oferite de către angajatori.

Manifestul Confederației Europene a Sindicatelor pentru alegerile europene face apel la politicieni să susțină următoarele politici: impozitarea profiturilor excesive care au dus la creșterea inflației; revizuirea Directivelor privind contractele publice, astfel încât accesul companiilor la finanțare publică să depindă de respectarea dreptului la salariu care va fi rezultatul negocierilor colective și transpunerea ambițioasă a Directivei privind salariile minime adecvate la nivel național, cu scopul de a acoperi 80% din negocierile colective în fiecare stat membru”, se mai menționează în studiul referitor la creștrerea reală a profitului companiilor comparativ cu creșterea salariilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite