Companiile petroliere au îngrijorări referitoare la stocurile de motorină ale polonezilor

0
Publicat:

O companie poloneză de rafinare a făcut un apel către cetățenii polonezi să nu își facp stocuri de carburanți, pe fondul informațiilor vehiculate în presa străină, care susțin că încercarea firmei de a menține prețurile scăzute provoacă o criză de motorină.

Conduce petroliere
Companiile petroliere au îngrijorări referitoare la stocurile de motorină Foto: Shutterstock

Livrările de combustibili la benzinăriile Orlen precum şi către clienţii angro sunt „neîntrerupte” şi orice probleme temporare sunt rezolvate, a informat compania într-un comunicat publicat marţi seara. De asemenea, firma a precizat că nu are planuri care să vizeze modificarea politicii de preţ care a făcut din carburanţii polonezi cei mai ieftini din Europa.

Încercarea Orlen de a-i proteja pe polonezi de creşterea globală a preţului petrolului, înaintea alegerilor parlamentare din 15 octombrie, începe să aibă consecinţe nedorite. Îngrijorările că preţurile vor creşte după alegeri au dus la creşterea cererii de carburanţi. Din ce în ce mai mulţi străini încep să facă plinul la benzinăriile din apropierea graniţelor poloneze, în condiţiile în care litrul de motorină în Polonia este cu aproape 30% mai ieftin decât în Germania şi cu 20% mai mic decât în Cehia.

Grupul petrolier Shell Plc a introdus o limită de 100 de litri la achiziţiile de carburanţi de la unele benzinării din Polonia, citând cantităţile limitate disponibile. Rivalul BP Plc a spus că situaţia din Polonia este una „dificilă” în timp ce grupul ungar Mol Nyrt. monitorizează evoluţiile de pe piaţa poloneză.

Am văzut o creştere a cererii de carburanţi în ultima perioadă. Dacă va fi nevoie am putea analiza impunerea unor limite de vânzări la unele benzinării pentru a asigura aprovizionarea clienţilor noştri”, a informat Mol într-un comunicat de presă.

Firma de brokeraj Trigon Dom Maklerski SA susţine că politica de preţ a Orlen nu este sustenabilă iar compania de rafinare va fi nevoită să majoreze "semnificativ" preţurile după alegeri. Orlen are 1.900 de benzinării în Polonia şi controlează 65% din piaţa de carburanţi. „Logistica a devenit o problemă iar camioanele cisternă nu sunt în măsură să livreze combustibil la timp”, susţine analistul Michal Kozak.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite