Comisia Europeană, reacţie la declaraţiile lui Teodorovici: Libertatea de mişcare a lucrătorilor este un drept fundamental în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libertatea de mişcare a lucrătorilor este un drept fundamental în Uniunea Europeană, unul din pilonii pieţei interne, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, ca reacţie la declaraţia ministrului de Finanţe Eugen Teodorovici, care a sugerat marţi limitarea dreptului la muncă, pentru ca apoi să o numească o „exprimare nefericită“.

„Vă reamintim că libertatea de mişcare a lucrătorilor este un drept fundamental în UE, unul din pilonii pieţei interne, consacrat în Tratate şi, potrivit sondajelor, în mod frecvent ales drept cel mai îndrăgit drept de către europenii din Uniune”, spun reprezentanţi ai Comisiei Europene.

Aceştia spun că poziţia Comisiei a fost clară de la începutul acestui mandat, mai precis „crearea unei pieţe interne mai adânci şi mai corecte este o componentă esenţială pentru construirea unei Europe mai sociale“. „Pentru a funcţiona în mod adecvat, mobilitatea muncii trrbuie să fie bazată pe reguli curate, corecte şi executorii, de exemplu prin consacrarea principiului remunerării egale pentru muncă egală în acelaşi loc pentru lucrătorii detaşaţi”, spun oficialii europeni.

În acelaşi timp, precizează ei, prin Pilonul european pentru drepturi sociale, UE s-a angajat să lupte pentru condiţii mai bune de muncă şi locuire peste tot în întreaga Uniune, în contextul provocărilor precum o societate îmbătrânită, globalizare şi digitalizare.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus, marţi, în cadrul unei dezbateri în Parlament, că doreşte limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România, la muncă în Germania, nu se mai întorc „în veci”.

Miercuri, el a revenit asupra acestei declaraţii, spunând că a avut o exprimare nefericită, el fiind profund „pro-european”. Teodorovici a reiterat ideea ca românii să aibă drepturi egale oriunde în Europa.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite