Articol publicitar

Comisia Europeană, pornită să revizuiască practicile băncilor din UE

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este just să spunem că băncile rareori au fost considerate ca fiind gardienii corectitudinii faţă de consumatori. În fond, să nu uităm că ele sunt până la urmă companii care doresc să obţină un profit de pe urma clienţilor.

Cu toate acestea, atunci când vine vorba de costurile ridicate pe care băncile le percep pentru transferurile internaţionale de valută sau retrageri de numerar în străinătate - chiar şi dacă ne referim la statele membre - Comisia Europeană doreşte să pună stop practicilor neprietenoase faţă de consumatori.

Comisia abordează această problema printr-o consultare publică pe această temă care va dura până la sfârşitul lunii octombrie şi care va analiza atât costul unei tranzacţii, cât şi costul conversiei monetare, prin colectarea opiniilor de la o gama variată de audienţă.

"Vreau să mă asigur că toţi europenii plătesc mai puţin atunci când transferă bani în străinătate sau retrag bani din bancomate în timpul vacanţelor - indiferent de moneda pe care o folosesc sau unde se află în UE", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei.

Este un sentiment împărtăşit de mulţi şi Comisia nu este prima care subliniază această problemă.

În ultimii ani, au fost lansate tot mai multe start-up-uri fintech, inclusiv TransferGo, care oferă transferuri internaţionale de bani ieftine şi rapide la costuri mult mai mici decât cele practicate de bănci.

Publicul a răspuns bine la numeroasele noi opţiuni de transfer de bani, multe dintre aceste companii au crescut exponenţial, deoarece încrederea oamenilor în opţiunile alternative a crescut.

Documentul de consultare al Comisiei pe această tema prevede: "Ratele de conversie în valută sunt adesea inaccesibile pentru consumatori atunci când efectuează transferuri de credit sau când plătesc cu un card sau un dispozitiv mobil într-un magazin sau când retrag bani dintr-un ATM într- o altă moneda decât cea a ţării de origine a consumatorului. "

Transparenţa este o parte esenţială a dezbaterii şi lipsa acesteia a iritat consumatorul timp de mulţi ani.

Este nişa pe care start-up-urile au văzut-o şi nu au pierdut nici un moment în a o capitaliza. Combinaţia pe care o oferă (costuri transparente, servicii uşor de utilizat şi comisionane reduse la schimb valutar) a contribuit la creşterea şi diversificarea sectorului.

TransferGo, de exemplu, percepe o taxă fixă - cum ar fi 0.99p din Marea Britanie (moneda este în funcţie de ţara din care trimiteţi bani, dar comisionul de transfer rămâne la fel de mic )şi o marjă a cursului valutar de 0,4% până la 2.2%. Nu există zone gri, nu există posibilitatea să fii taxat mai mult. Totul este transparent şi comunicat direct, iar consumatorul este mulţumit că primeşte la capătul celălalt fix ceea ce vede când intiţiază transferul.

Pe de altă parte, documentul de consultare al Comisiei prevede că "cetăţenii UE care au nevoie să efectueze tranzacţii care implică monede ale statelor membre ale UE, altele decât euro, se confruntă în continuare cu costuri şi obstacole majore care împiedică aprofundarea pieţei interne. “

Până de curând, consumatorii nu aveau de ales decât să se implice în practicile neloiale ale băncilor.

Această dezbatere este aşteptată de mult timp şi ar putea deschide calea pentru o legislaţie la nivelul UE care să pună pe primul plan consumatorii - ceea ce companiile de tehnologie au dorit să facă de la bun început şi fac asta.

Articol scris de jurnalistul Stephen McGrath

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite