Comisia Europeană investește 7 miliarde de euro în noi proiecte de infrastructură

0
Publicat:

Comisia Europeană a anunțat faptul că pe data de 26 septembrie se va lansa un nou apel pentru proiectele transporturilor, încadrate în Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Sediu Comisia Europeană
Comisia Europeană investește 7 miliarde de euro în noi proiecte de infrastructură

În cadrul acestui apel peste 7 miliarde de euro vor fi disponibili pentru proiecte noi de infrastructură, modernizări şi îmbunătăţiri pe reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T), care implică transportul feroviar, căile navigabile interioare, porturile maritime sau fluviale, şi infrastructura rutieră, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

De asemenea, vor fi eligibile şi proiectele care ajută Culoarele Solidarităţii UE-Ucraina, create pentru a facilita exporturile şi importurile Ucrainei şi Moldovei. Pentru prima dată, entităţi şi autorităţi din Ucraina şi din Moldova pot solicita direct finanţare din partea UE în cadrul acestui apel de proiecte, graţie semnării acordurilor de asociere la CEF cu cele două ţări la începutul acestui an.

„Acest apel de proiecte va fi cel mai mare din punct de vedere al bugetului disponibil în perioada 2021-2027. Punem la dispoziţie peste 7 miliarde de euro pentru proiecte care vor sprijini un sistem de transport inteligent şi durabil, cu accent pe proiectele transfrontaliere între statele membre. Vremurile pe care le trăim ne-au demonstrat din nou importanţa de a avea o reţea de transport puternică de căi ferate, căi navigabile interioare şi rute maritime, care să sporească competitivitatea industriei noastre, să aducă cetăţenii mai aproape unii de alţii şi să ancoreze ferm Ucraina şi Republica Moldova în UE”, a declarat comisarul pentru Transport, Adina Vălean.

Proiectele de infrastructură finanţate vor îmbunătăţi siguranţa şi interoperabilitatea pe reţeaua de transport a UE. Apelul vizează, de asemenea, proiecte care îmbunătăţesc rezistenţa infrastructurii de transport la dezastrele naturale. Aceste investiţii vor susţine competitivitatea pieţei interne, atât pentru pasageri, cât şi pentru mărfuri, pentru o calitate mai bună a vieţii şi pentru reducerea emisiilor.

Solicitanţii sunt invitaţi să îşi depună propunerile până la 30 ianuarie 2024.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite