Comisia Europeană cere statelor să abroge imediat „paşapoartele de aur” pentru investitori ruşi sau belaruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comisia europeana

Comisia Europeană a îndemnat statele membre să abroge imediat eventualele sisteme de dobândire a cetăţeniei prin investiţie şi să se asigure că există controale riguroase pentru contracararea riscurilor pe care le prezintă aceste sistemele de acordare a dreptului de şedere.

Potrivit Bruxelles-ului, este posibil ca, în cadrul acestor sisteme, unii cetăţeni ruşi sau belaruşi care fac obiectul sancţiunilor sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina să fi dobândit cetăţenia UE sau accesul privilegiat în UE, inclusiv dreptul de a călători liber în spaţiul Schengen. Pentru a contracara aceste riscuri imediate, Comisia recomandă statelor membre, de asemenea, să evalueze oportunitatea retragerii cetăţeniei europene acordate în temeiul unui sistem de tip "paşaport de aur" cetăţenilor ruşi sau belaruşi care figurează pe o listă de sancţiuni a UE în legătură cu războiul din Ucraina. Această măsură ar trebui să fie luată în urma unei evaluări individuale şi să respecte principiul proporţionalităţii, drepturile fundamentale şi legislaţia naţională a statelor membre. Aceste măsuri ar trebui să li se aplice cetăţenilor ruşi sau belaruşi care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina.

"Valorile europene nu sunt de vânzare. Considerăm că vânzarea cetăţeniei prin intermediul "paşapoartelor de aur" este ilegală în temeiul legislaţiei UE şi prezintă riscuri grave pentru securitatea noastră. Deschide uşa corupţiei, spălării de bani şi evaziunii fiscale. Toate statele membre în cauză ar trebui să pună capăt imediat sistemelor prin care se acordă cetăţenie investitorilor. În plus, statele ar trebui să evalueze oportunitatea revocării eventualelor "paşapoarte de aur" eliberate deja persoanelor sancţionate şi altor persoane care sprijină în mod semnificativ războiul lui Putin", a declarat comisarul pentru Justiţie şi Consumatori, Didier Reynders.

Orice persoană care deţine cetăţenia unui stat membru al UE este în acelaşi timp cetăţean al UE. Cetăţenia UE conferă automat dreptul la liberă circulaţie, acces la piaţa internă a UE şi dreptul de a vota şi de a fi ales în cadrul alegerilor europene şi locale. Acest lucru afectează toate statele membre, iar riscurile inerente unor astfel de sisteme au fost din nou evidenţiate în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

În recomandarea publicată luni, Comisia Europeană subliniază faptul că statele membre în care există încă sisteme de acordare a cetăţeniei prin investiţie trebuie să le elimine imediat. Astfel de sisteme nu sunt compatibile cu principiul cooperării loiale şi cu conceptul de cetăţenie a UE consacrat în tratatele UE. De asemenea, statele membre în cauză ar trebui să efectueze evaluări pentru a stabili dacă cetăţenilor ruşi sau belaruşi care fac obiectul unor sancţiuni sau care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina nu ar trebui să li se retragă cetăţenia europeană deja acordată. Atunci când efectuează această evaluare, statele membre în cauză trebuie să ţină seama de principiile stabilite de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în ceea ce priveşte pierderea cetăţeniei UE.

În ceea ce priveşte sisteme de acordare a dreptului de şedere prin investiţie, în recomandarea emisă luni, Comisia solicită statelor membre să reglementeze şi să efectueze controale riguroase înainte de a elibera permise de şedere prin investiţie. Statele membre ar trebui să ia toate măsurile necesare pentru a garanta că sistemele de acordare a dreptului de şedere prin investiţie nu prezintă riscuri în materie de securitate, spălare de bani, evaziune fiscală şi corupţie. Printre aceste măsuri se numără reglementarea şi efectuarea de controale legate de condiţiile de şedere şi de securitate înainte de eliberarea unor astfel de permise de şedere şi verificarea caracterului neîntrerupt al şederii.

De asemenea, Comisia solicită statelor membre să retragă imediat sau să refuze reînnoirea permiselor eliberate în cadrul unui sistem de acordare a dreptului de şedere prin investiţie cetăţenilor ruşi sau belaruşi care fac obiectul sancţiunilor UE în legătură cu războiul din Ucraina, în urma unei evaluări. Aceleaşi măsuri ar trebui să li se aplice celor care sprijină în mod semnificativ războiul din Ucraina sau alte activităţi conexe ale guvernului rus sau ale regimului Lukaşenko prin care se încalcă dreptul internaţional. În plus, statelor membre li se recomandă să suspende eliberarea de permise de şedere în cadrul sistemelor de acordare a dreptului de şedere prin investiţie tuturor cetăţenilor ruşi şi belaruşi.

Comisia solicită statelor membre în cauză să publice rapoarte cu privire la punerea în aplicare a recomandării prezentate luni până la sfârşitul lunii mai şi să informeze Comisia în mod regulat ulterior. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite