Comisia de buget din Camera Deputaţilor a aprobat în unanimitate Codul Fiscal. TVA va scădea de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PSD este de acord cu propunerea făcută de PNL de reducere a TVA la 19%, faţă de 20%, cât era iniţial, a anunţat deputatul Viorel Ştefan
PSD este de acord cu propunerea făcută de PNL de reducere a TVA la 19%, faţă de 20%, cât era iniţial, a anunţat deputatul Viorel Ştefan

Comisia de buget a Camerei Deputaţilor a aprobat, luni, în unanimitate, proiectul noului Cod Fiscal, stabilind scăderea TVA de la 24% la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

Propunerea de scădere a TVA la 19% a fost făcută de deputatul PNL Andreea Paul, iar preşedintele Comisiei de buget, deputatul PSD Viorel Ştefan a spus că PSD este de acord cu această propunere, din „dorinţa ca noul Cod fiscal să fie votat în unanimitate“.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a spus că analizele făcute arată că o astfel de propunere va avea efecte bune în economie şi că cifrele arată că „se poate face acest lucru“.

„Partea bună este că din analizele pe care le-am făcut, inclusiv la nivel tehnic cu cei de la CE, Fond şi BM, aşa cum stau astăzi calculele, am spus că suntem de acord cu orice fel de măsură care vine în sprijinul economiei şi populaţiei, atâta timp cât există la nivel de buget susţinere. Deci, cu o astfel de propunere, care va avea efecte extrem de bune în economie, suntem de acord.

Dacă cifrele ne arată ca acest lucru se poate, suntem de acord. Partea buna este ca este un consens pe o astfel de masura şi este bine că avem cu toţii o astfel de abordare“, a spus ministrul Teodorovici.

Deputatul PNL Gheorghe Ialomiţianu a arătat că PNL susţine această măsură şi că se bazează pe faptul că guvernul spune că este o măsură sustenabilă.

„Susţinem această măsură, este amendamentul PNL, este bine că este consens, mă bazez pe ceea ce a spus guvernul Ponta că este o măsura sustenabilă. Deci, răspunderea pentru sustenabilitate este a guvernului“, a adăugat Ialomiţianu.

Raportul comisiei privind Codul fiscal va intra miercuri în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică seara că a decis să susţină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20% cum a propus Guvernul iniţial, reducere care să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie.

„În această după-amiază m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputaţii Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) - astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) /am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!“, a scris Ponta pe Facebook, duminică seara.

Ponta se află în Turcia, unde a fost operat la genunchi.

Teodorovici; Angajamentele cu FMI rămân, bine e sa fie aplicate şi fără constrângerile acordului

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat, luni, întrebat dacă acordul cu FMI va continua, că sunt discuţii cu reprezentanţii FMI-BM-CE pentru a vedea "modul de conlucrare", arătând că angajamentele asumate "rămân şi bine ar fi să fie implementate şi fără constrângerile unui astfel de acord.

Întrebat dacă acordul cu insitituţiile financiare internaţionale va continua şi după toamnă, Teodorovici a spus: "Acum avem discuţii cu FMI, CE şi BM şi vom vedea exact care este modul în continuare de a conlucra, oricum acele angajamente asumate faţă de FMI, faţă de Comisie rămân ca şi măsuri de reformă structurală de aplicat de guvern, este normal să fie aşa, aceste măsuri oricum bine ar fi să fie implementate şi fără constrângerile ale unui asfel de acord".

El a adăugat că a avut discuţii cu aceştia şi discuţiile vor continua şi în cadrul întâlnirii ECOFIN din luna iulie.

"Am avut discuţii cu dânşii, chiar şi ieri seară, cu toţi partenerii noştrii de lucru, ne respectăm reciproc, este o discuţie care urma să aibă loc, o să aibă loc discuţii şi în cadrul ECOFIN-ului, în luna iulie”, a adăugat ministrul Teodorovici. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite