Comisar UE: Europa nu va intra în recesiune din cauza războiului din Ucraina, dar nici creşterea economică de 4% nu mai este viabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paolo gentiloni facebook

Comisarul pentru Economie al UE , Paolo Gentiloni, a declarat că războiul Rusiei cu Ucraina nu va provoca o recesiune în Europa, dar va determina o încetinire a creşterii în acest an, el avertizând că prognoza actuală, a unui avans de 4%, nu mai este viabilă, relatează CNBC.

Gentiloni, a declarat sâmbătă că criza din Ucraina va duce la o perioadă de creştere mai lentă pentru cele 19 ţări care folosesc moneda euro.

Previziunea blocului european, privind creştere de 4% în 2022, emisă cu puţin timp înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, va trebui revizuită în scădere, a spus el.

Cu toate acestea, într-o încercare de a atenua această evaluare defavorabilă, Gentiloni a spus că nu există nicio perspectivă de recesiune.

”Lucru bun este că am intrat în această criză acum cinci săptămâni de pe o poziţie bună, în care anticipam pentru anul acesta o creştere de 4%”, a declarat Gentiloni pentru CNBC la Forumul Ambrosetti din Cernobbio, Italia.

”Cred că nu riscăm să intrăm pe un teritoriu negativ în general în 2022”, a adăugat el.

Gentiloni a spus că perspectivele economice depind de trei factori: durata atacului Rusiei în Ucraina, dacă dinamica sancţiunilor se va răspândi asupra exporturilor de energie ale Rusiei şi modul în care criza din Ucraina poate afecta încrederea investitorilor şi a consumatorilor.

”De aceea cred că trebuie să ne asigurăm cetăţenii, oamenii de afaceri că da, va încetini creşterea, dar nu vom intra într-o recesiune”, a spus Gentiloni.

Comentariile sale au făcut reluat observaţiile făcute de Gentiloni la începutul săptămânii, în care a subliniat importanţa asigurării că redresarea economică nu va fi deraiată de acţiunile Kremlinului şi a spus că criza din Ucraina nu trebuie să conducă la o divergenţă sporită în bloc.

Se crede că UE pregăteşte noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, deşi Gentiloni a declarat sâmbătă pentru Reuters că orice măsuri suplimentare ar fi luate nu ar afecta sectorul energetic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite