Ciucă: Guvernul vrea să atragă investiţii de două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii ani

0
0
Nicolae Ciuca FOTO Guvernul Romaniei
Nicolae Ciuca FOTO Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a participat astăzi la semnarea Memorandumului de Înţelegere între Guvernul României, prin Ministerul Economiei şi Ministerul Educaţiei, şi EIT InnoEnergy, motorul inovaţiei pentru energie sustenabilă susţinut de Institutul European de Inovare şi Tehnologie (EIT), instituţie a Uniunii Europene.

Guvernul României şi EIT InnoEnergy vor colabora pentru realizarea şi implementarea unei strategii naţionale pentru baterii, aliniată la nevoile şi oportunităţile lanţului valoric european, care va activa ecosistemul românesc de baterii, promovând o dezvoltare accelerata a acestuia. 

Pentru a depăşi deficitul de competenţe existente în acest domeniu, Memorandumul de Înţelegere conturează angajamentul de a crea o nouă reţea de formare şi educaţie care va perfecţiona sau recalifica aproximativ 20.000 de persoane în acest domeniu, în următorii patru ani, arată Guvernul României într-un comunicat. 

Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) - un program de referinţă conceput pentru a perfecţiona forţa de muncă din întregul lanţ valoric european al bateriilor - va fi lansată în România, cu un accent deosebit pe regiunile care beneficiază de Fondul European pentru o tranziţie justă, (Dolj, Gorj, Mureş, Hunedoara, Prahova şi Galaţi). În plus, se vor forma parteneriate cu mai multe universităţi din România pentru a introduce noi programe de licenţă şi masterat pentru studenţi. 

„Guvernul României este orientat spre dezvoltare, inclusiv în proiecte legate de economia circulară care pot atrage investiţii şi genera noi locuri de munca. Obiectivul nostru este să atragem investiţii de cel puţin două miliarde de euro în sectorul bateriilor în următorii cinci ani, iar semnarea acordului cu EIT InnoEnergy este un pas în aceasta direcţie. Dorim să pregătim forţa de munca în sectorul bateriilor pentru a atrage mai uşor investiţii. Expertiza de care vom beneficia şi intrarea în Academia Alianţei Europene pentru Baterii (EBA) sunt importante oportunităţi şi pentru universităţi precum cele din Petroşani, Piteşti, Craiova sau Galaţi, care pot folosi un curriculum european de pregătire”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

„Până în 2025, proiectele legate de baterii vor crea între trei şi patru milioane de locuri de muncă directe şi indirecte, ceea ce înseamnă că aproximativ 800.000 de lucrători din Europa vor fi recalificaţi şi perfecţionaţi cu expertiză specifică bateriilor. Este nevoie de un efort considerabil şi sunt încântat de faptul că Academia EBA a reuşit să răspundă cu succes nevoilor de formare în ţări precum Franţa, Spania, Ungaria, iar acum şi România. Pentru a crea o lume mai sustenabilă, îmbunătăţind în acelaşi timp securitatea energetică europeană, trebuie să construim capacităţile, competenţele şi investiţiile în inovare care să ne permită să realizăm acest lucru”, a declarat Diego Pavía, CEO EIT InnoEnergy.

Memorandumul de Înţelegere va promova, de asemenea, utilizarea platformei de investiţii în afaceri, unică pentru principalele părţi interesate de accelerarea proiectelor în domeniul bateriilor. Un grup de lucru desemnat de Guvernul României va fi activat pentru a lucra cu părţile instituţionale interesate, în timp ce EIT InnoEnergy va sprijini cu resurse, schimb de cunoştinţe şi bune practici învăţate din istoria sa bogată în promovarea inovării durabile în întreaga Europă.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite