Cîţu despre amânarea ratelor bancare: termenul de depunere a cererilor ar putea fi prelungit. Când vor apărea normele de aplicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a ţinut să facă o serie de precizări legate de ordonanţa pentru amânarea ratelor bancare, aprobată joi în şedinţa de Guvern.

„După cum ştiţi, aseară Guvernul a adoptat o ordonanţă foarte importantă pentru români, care le permite acestora să suspende ratele la bancă până la 9 luni de zile.

Aş vrea să repet două lucruri foarte importante şi apoi să clarific câteva elemente pe care le-am auzit în spaţiul public de aseară şi până astăzi.

În primul rând, această ordonanţă este unică în Europa pentru că se referă la toţi debitorii, persoane fizice şi persoane juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nici o discriminare.

În al doilea rând, vreau să repet faptul că se aplică suspendarea pentru o perioadă de până la 9 luni, deci între 1 şi 9 luni. Iarăşi este un lucru important de ţinut minte, pentru că sunt mai multe ţări care o fac pe 3 luni, pe o lună ş.a.m.d. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, luni, sper, în şedinţă de Guvern, dacă nu cel mai târziu joi, ca să le avem şi să putem să pornim.

Am văzut că lumea este îngrijorată că mai sunt 2 sau 3 săptămâni până la sfârşitul perioadei stării de urgenţă. Vă spun de pe acum că dacă este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare şi după perioada stării de urgenţă. Deci, vom vedea cum evoluează lucrurile, nu vă îngrijoraţi, putem să extindem această perioadă.

Şi al treilea lucru, o acuzaţie pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Acest lucru îl spun oamenii care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanţă nu scrie nimic despre comisioane, comisioanele sunt susţinute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pentru această perioadă înseamnă că trebuie să se finanţeze din piaţă cu dobândă şi această dobândă este susţinută tot de bănci. Nu este nimic în această ordonanţă despre aceste costuri.

Dar eu cred că în acest moment cel mai important este să avem grijă de oameni şi de români, să ne concentrăm pe ceea ce facem pentru această perioadă. Aceasta înseamnă că avem pentru această perioadă şomaj tehnic – deci oamenii stau acasă liniştiţi şi primesc şomaj tehnic, iar pentru rate până la 9 luni de zile pot să stea liniştiţi. Ce se va întâmpla după ce trece perioada aceasta, din ianuarie 2021, vom vedea atunci şi dacă este nevoie vom interveni atunci să susţinem pe cine trebuie susţinut.

În acest moment este foarte important să ne concentrăm pe sănătatea oamenilor şi de aceea am venit cu aceste măsuri. Cum apar alte probleme, voi veni şi le voi explica”, a declarat Cîţu.

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, că ratele la bănci pot fi suspendate la cererea debitorului - persoană fizică sau juridică - pentru o perioadă de până la nouă luni, dar nu mai mult de 31.12 2020. Această perioadă de nouă luni se va adăuga însă la perioada pentru care a fost contractat creditul. Cîţu a precizat că este vorba despre firme sau persoane care au fost afectate de măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19.

Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate până la încetarea stării de urgenţă, ea putând fi depusă electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.

Cererile pot fi depuse cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României. 

Dobânda pe perioada amânării 

În ceea ce priveşte dobânzile după perioada de suspendare, Florin Cîţu a spus că aceste dobânzi se capitalizează la soldul creditului existent şi se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie vor face creditele ipotecare pentru care dobânda se va plăti într-o perioadă de maximum cinci ani, a explicat ministrul. 

"În cazul creditelor ipotecare statul român garantează plata dobânzii capitalizate sută la sută, dar trebuie această dobândă plătită pe o perioadă de cinci ani de la momentul suspendării”, a spus Cîţu. 

De amânarea plăţii ratelor cu până la 9 luni pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, PFA, întreprinderi autorizate (II).

Condiţii pentru persoanele fizice

În ce priveşte condiţiile de acordare a acestei facilităţi de amânare a plăţii ratelor acestea sunt:

creditul să nu fi fost declarat scadent de bancă înainte de emiterea ordonanţei;

împrumutatul să nu aibă restanţe la plata ratelor;

veniturile împrumutatului să fi fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

Ce trebuie să facă împrumutaţii

Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, împrumutaţii trimit băncilor o solicitare, fie sub formă de scrisoare sau prin mail, cel mai târziu până la încetarea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Dacă nu dispune de astfel de modalităţi de transmitere, împrumutatul poate da un telefon băncii, care va fi anunţat pe pagina sa de internet, convorbire care va fi înregistrată audio de către bancă.

Banca va analiza solicitarea şi o va aproba în condiţiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanţe de urgenţă. 

Condiţii pentru IMM-uri

Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor şi comisioanelor IMM-urile trebuie să îndeplinească cumulativ urmãtoarele condiţii: 

În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. 

Nu se află în insolvenţă la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informaţiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Art. 7 In aplicarea prezentei ordonante de urgenta MFP elaboreaza normele de implementare, inclusiv modalitatea şi condiţiile de acordare şi recuperare a garanţiilor de stat, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului în termen de 15 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite