Cioloş le cere asociaţiilor agricole să se implice în înregistrarea şi valorificarea produselor tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş a cerut asociaţiilor agricole locale să se implice mai mult în protejarea, prin marcă, a unor produse specifice unei anumite zone, astfel încât mărfurile astfel securizate să fie valorificate şi de către producătorii locali mici şi mijlocii, nu doar de către marile companii.

Potrivit lui Cioloş, până acum, doar marile firme s-au ocupat de înregistrarea unor produse sub marca „tradiţional românesc”, cu interes comercial direct, transmite news.ro

Mai multe grupuri de acţiune locală de pe un teritoriu, care acoperă un anumit produs specific, pot elabora caiete de sarcini pentru anumite produse cu indicaţii geografice sau cu denumire de origine, care să fie un instrument de dezvoltare la nivelul unei anumite regiuni. Până acum, cel mai mult s-au implicat în elaborarea dosarelor pentru indicaţii geografice firmele, companiile private, care au un interes direct, economic, imediat în protejarea anumitor produse. Nu este rău, dar ar trebui să mergem dincolo de interesul strict comercial al unor companii şi să punem în valoare specificul local, pentru a permite valorificarea unor astfel de produse cu protecţie şi de către producători mici şi mijlocii, nu doar de către companii mari”, le-a explicat premierul reperezentanţilor asociaţiilor agricole.

Solicitarea a fost adresată la o conferinţă privind elaborarea strategiilor de dezvoltare a grupurilor de acţiune locală (GAL), constituite din asociaţii agricole.

O altă solicitare a premierului a fost ca membrii acestor asociaţii să ajute la dezvoltarea antreprenorială a unei clase de mijloc în agricultură şi la extinderea procedurilor proprii de lucru de la nivel rural către oraşele mici şi medii, mai scrie news.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite