Dacian Cioloş, despre situaţia financiară gravă a TVR: „Ştergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Ciolos a spus că ar trebui găsite soluţii imediate pentru situaţia
TVR FOTO Inquam Photos
Dacian Ciolos a spus că ar trebui găsite soluţii imediate pentru situaţia TVR FOTO Inquam Photos

Prezent la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului, premierul Dacian Cioloş a declarat că ştergerea datoriilor TVR nu este posibilă din punct de vedere legal, pentru că ar fi considerată ajutor de stat. Totodată, aceasta a spus că trebuie să se găsească soluţii pe termen scurt pentru a stopa situaţia actuală a Televiziunii Publice.

Dacian Cioloş: „Riscăm să găsim o problemă pentru un decedat“

„Am primit o scrisoare din partea conducerii televiziunii care vine cu nişte propuneri. Trebuie să ne gândim aplicat, să plecăm de aici cu o decizie. Trebuie să găsim nişte soluţii pe termn scurt pentru a stopa această situaţie, când televiziunea acumulează datorii. Dacă până în luna martie nu se iau nişte decizii, televiziunea va intra în incapabilitate de plată. Apoi, trebuie să găsim măsuri pe termen lung pentru ca pe viitor televiziunea să nu mai ajungă într-o astfel de situaţie. Pur şi simplu ştergerea datoriilor n-ar rezolva problema pentru ca s-ar acumula altele. Ştergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat. Riscăm să găsim o problemă pentru un decedat. Nu sunt bani prevăzuţi în buget pentru a ajuta TVR-ul. Cred că ar trebui să avem în discuţii soluţii imediate“, a spus şeful Executivului în deschiderea dezbaterii comisiilor reunite de cultură şi buget ale Parlamentului, citat de pagianademedia.ro.

Dacian Cioloş a afirmat că multe măsuri care trebuiau luate în privinţa TVR au fost amânate şi „s-a ajuns la o situaţie disperată“. „O televiziune publică care să servească interesul general cu un serviciu public atractiv şi performat ar fi un câştig nu numai pentru societatea românească, dar şi pentru piaţa media. Multe decizii care trebuiau luate au fost amânate şi s-a ajuns la o situaţie disperată. Vor trebui luate decizii pe termen scurt pentru a ţine în mână situaţia de acolo“, a menţionat primul-ministru. 

„Închiderea robinetului risipei la TVR“ 

Cioloş a mai spus că Guvernul nu va putea aloca bani pentru TVR înainte de luna iulie, când se face rectificarea bugetară, afirmând că până atunci trebuie luate măsuri „pentru a închide robinetul risipei la TVR“ şi principala responsabilitate revine Parlamentului. „Ceea ce nu putem face oricât am vrea înainte de iulie este să dăm bani acum, în următoarele săptămâni televiziunii publice. Să dăm bani televiziunii acum ar însemna să luăm de undeva banii respectivi şi ar însemna să facem rectificare bugetară. Rectificarea bugetară este o idee de termen mediu, de câteva luni de zile, însă, până atunci, sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei la TVR“, a declarat premierul Dacian Cioloş, la finalul dezbaterii Comisiilor reunite de cultură şi buget ale Parlamentului. 

Prezent la aceeaşi întâlnire, Călin Popescu Tăriceanu, preşedinteele Senatului, a declarat că ar trebui discutată şi „chestiunea taxei TV“ din moment ce TVR se află în „faliment nedeclarat“. „Televiziunea este într-o stare de faliment nedeclarat, iar directorul interimar al TVR a spus că este în situaţia de a intra în incapcitate de plată. Ar trebui să discutăm şi chestiunea cu taxa. Trebuie urgent găsită o soluţie la această situatie. Prima problema e că nu se pot plăti salariile pe 29 februarie“, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Irina Radu: „Nu cred că este momentul sa solicităm mărirea spaţiului de publicitate“

Irina Radu, preşedintele director interimar al TVR, a îndemnat la responsabilitate şi nu doar „a cere bani“. Deşi România are cea mai mică taxă TV din Europa, postul public a reuşit să colecteze în şase ani 360 de milioane de euro şi să plătească taxe în valoare de 100 de milioane de euro. „Noi nu putem să facem promisiuni de care nu ne putem ţine. Nu putem noi să facem propunerea cum să fie stopate aceste executări silite. Dacă soluţia unei administrări speciale o punem pe masa o să spuneţi că eu cer insolvenţa, iar eu nu pot să cer insolvenţa, trebuie să stopăm aceste executări silite ca să ne putem continua activitatea. Trebuie să fim responsabili, nu doar să cerem bani. Dacă ne privim în oglindă, recunoaştem că avem cea mai mică taxă din Europa, poate înca nu e momentul să o creştem. Propunem modificări legilsative să eliminăm această depunere de declaraţie de nedeţinere de televizor, care să se facă anual. Nu cred că este momentul sa solicităm mărirea spaţiului de publicitate. Sunt peste un milion şi ceva de scutiţi. În şase ani TVR a colectat de la publicul său 360 de milioane de euro. A plătit taxe în valoare de 100 de milioane de euro. Nu aşteptăm laude, aşteptăm continuarea unui sprijin. Despre audienţă mi-e jenă să vorbesc“, a spus Irina Radu. Tot ea a completat spunând: „Dacă ar fi publicitate 12 minute în loc de 8 minute pe oră ar însemna un plus de trei milioane de euro“.

Pe de altă parte, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a afirmat că „o finanţare de la bugetul de stat este o soluţie“. „Fără o restructurare foarte dură nu se poate merge mai departe cu TVR. Comasarea cu radioul nu este o soluţie. O finanţare de la bugetul de stat este o soluţie. Acest lucru nu înseamnă un control politic, nu înseamnă că angajaţii TVR devin funcţionari publici. Dacă nu găsim o soluţie pentru datoria către bugetul de stat cred că degeaba discutăm astăzi“, a spus Hunor.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite