Ciolacu: Guvernul aprobă fonduri de 800 de milioane de lei pentru construcția autostrăzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat la începutul ședinței de Guvern de astăzi faptul că Ministerul Transporturilor va beneficia de fonduri de rezervă în valoare de 800 de milioane de lei pentru continuarea investițiilor din domeniul transporturilor.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu Foto: Inquam Photos

Premierul Marcel Ciolacu susține că, prin prisma îndeplinirii celui mai greu jalon din PNRR din acest an, și anume reforma pensiilor speciale, România a încasat 3 miliarde de euro. Din această sumă, 800 de milioane de lei se vor duce spre Ministerul Transporturilor, pentru lucrărilor de finalizare a infrastructurii.

„Acum putem merge mai departe și avem nevoie vitală de banii europeni, de exemplu, doar dl. ministrul Sorin Grindeanu ne-a solicitat și va primii astăzi 800 de milioane de lei din fonduri de rezervă ca să continue investițiile din domeniul transportului, de aceea este important să atragem și alte finanțări externe pentru construcția de autostrăzi. Aprobăm un Memorandum pentru negocierea contractului de finanțare printre România, Banca Națională de Investiții, în valoare de 200 de milioane de euro, Banii vor susține proiectul Autostrăzii A3 Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea. Astăzi acordăm Ministeriului Investițiilor și Proiectelor Europene 500 de milioane de lei ca să acopere cofinanțarea statului pe cele mai importante programe de investiții. Cu ajutorul acestor fonduri dăm drumul rapid la plăți europene de peste jumătate de miliard de euro, astfel suntem în grafic sa depășim 90% la absorbția pe exercițiu financiar ce se încheie în acest an”, spune șeful Executivului Marcel Ciolacu, în cadrul ședinței de Guvern din data de 20 octombrie 2023.

„Printr-un memorandum adoptat astăzi de către Executiv de deschide posibilitatea obținerii unei finanțări de 200 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru construirea unor noi secțiuni din Autostrada A3 Brașov-Târgu Mureș-Cluj-Oradea”, spune Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului în ședința de briefing al finalului ședinței de Guvern. 

Lucrările actuale se desfășoară conform planului

Lucrările pe Autostrada A3, lotul Nădășelu – Poarta Sălajului avansează simțitor, firma lui Dorinel Umbrărescu lucrează pe 42,3 km ai secțiunilor Nădășelu – Zimbor și Zimbor – Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania.

Autostrada este finanțată prin PNRR și lucrările ar fi fost azi și mai avansate dacă nu ar fi existat alunecările de teren, care au împiedicat într-o oarecare măsură înaintarea lucrărilor, așa cum erau prevăzute în planul de lucru.

NAIR a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor necesare devierii traseului secțiunii Nădășelu – Mihăiești.

Dacă nu interveneau problemele cu alunecările de la Nădășelu și cele de la Topa Mică, care necesită construirea a două viaducte în lungime de 1,2 și 2 km, sunt sigur ca în 2024 se putea deschide circulația pe toți cei 42,3 km de la Nădășelu la Poarta Sălajului”, spune Cristian Pistol, directorul general CNAIR.

Existe șanse totuși ca în 2024 să se circule pe cei 12,24 km de la Zimbor la Poarta Sălajului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite