Ciolacu: Austeritatea a fost în 2010, când s-au tăiat salarii și pensii și s-a majorat TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu există niciun risc să crească prețurile, în contextul modificării măsurilor fiscal-bugetare, dar și că „nu se poate vorbi de austeritate”, în condițiile în care una dintre măsuri este creșterea salariului minim. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Am văzut tot felul de interpretări ale unora, cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că austeritatea a fost când s-au tăiat în 2010 salarii și pensii și s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciți și s-a prăbușit puterea de cumpărare. Acest Guvern nu crește însă TVA-ul general și păstrăm la 9% TVA pentru alimente și medicamente, la fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă”, a susținut premierul Marcel Ciolacu în cadrul ședinței de Guvern. 

Totodată, șeful Guvernului a susținut că „nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.500. În construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, mărim salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei. Vorbim astfel de o creştere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajaţii obişnuiţi nu vor plăti nicio taxă în plus”. 

„Este adevărat, unii nu vor mai fi şefi la stat. Se vor desfiinţa mii de posturi de şefi, cu toată liota de consilieri, şoferi şi secretare. Este cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluţie şi ar fi fost de aşteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme. Nu s-a întâmplat, aşa că o fac eu acum. Nu am de gând să dau vreun pas înapoi. Este nevoie de reformă majoră şi sunt pregătit să mi-o asum fiindcă este singura şansă pentru a continua dezvoltarea României”, a mai completat premierul

Asumarea răspunderii pe măsurile fiscale 

Ședința de plen comun pentru angajarea răspunderii pe măsurile fiscale ar urma să fie stabilită de Birourile permanente comune.

Și la nivel parlamentar, aleșii Puterii sunt pregătiți. Surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul” că ei iau în calcul să organizeze ședința de plen comun chiar mâine, dacă în cursul zilei de luni le este trimis proiectul de lege. Din această seară și până mâine Opoziția ar putea aduce amendamente la proiectul de lege al Guvernului, dar Puterea e decisă să nu schimbe nici măcar un cuvânt din forma trimisă de Executiv. 

Printre noile măsuri convenite sunt trecerea la un TVA de 9% la concerte și spectacole, acordarea tichetelor de vacanță și a celor de masă doar pe card, nu și cash, dar și exceptarea de la maxim 8% funcții de conducere a Ministerului de Interne, potrivit informațiilor „Adevărul”.

  După ședința de plen comun din Parlament, Opoziția are la dispoziție trei zile pentru a depune o moțiune de cenzură, pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege. Până în prezent, Opoziția e departe de a avea semnăturile necesare pentru a depune moțiunea de cenzură, dacă UDMR nu e de acord să se ralieze demersului. De altfel, singurii care au început să strângă semnături sunt cei de la Alianța pentru Unirea Românilor.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite