Noi detalii despre reforma fiscal-bugetară. Ciolacu: „România nu-și mai permite facilități și privilegii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României a precizat că adoptarea proiectului de lege privind măsurile fiscal-bugetare, precum și încurajarea colectării de venituri este necesară, chiar dacă unii sunt nemulțumiți, pentru a fi evitată oprirea fondurilor europene.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

O bună parte din propunerile lor se regăsesc în acest proiect. Acesta e actul pe care am decis să-mi asum răspunderea în Parlament. Sunt măsuri care visează stoparea risipii bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei. Plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții (...) Avem însă un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital. Ca premier, eu sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde de euro, ci ”doar” de sute de milioane de euro. Şi există un interes vital: acela să nu ajungem la stoparea fondurilor europene şi a reformelor din PNRR. Însumat, vorbim de o miză uriaşă, peste 70 de miliarde de euro şi de aderarea României la OECD, care ar aduce un aflux de investiţii străine în ţara noastră! NU îmi voi asuma să pun în pericol asemenea obiective strategice ale ţării”, a completat liderul de la Palatul Victoria. 

Unde crește TVA-ul

Am văzut tot felul de interpretări ale unora cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că austeritate a fost când s-au tăiat în 2010 salarii şi pensii şi s-a majorat TVA-ul de la 19 la 24%. Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare. Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească”, a mai arătat Marcel Ciolacu.

Noile măsuri fiscale puse în dezbatere publică săptămâna trecută au fost modificate pe ultima sută de metri, înainte ca Guvernul să aprobe proiectul de hotărâre prin care-și va asuma răspunderea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite