Cine sunt cei mai vârstnici milionari din România şi cum şi-au clădit aceştia averi de zeci de milioane de euro

0
0
Josef Goschy (stânga) şi Mircea Labă au strâns averi de zeci de milioane de euro
Josef Goschy (stânga) şi Mircea Labă au strâns averi de zeci de milioane de euro

Cei mai în vârstă milionari din România sunt, potrivit clasamentului „Forbes 500 Miliardari“, timişoreanul Josef Goschy, descendent al unei familii franceze din Strasbourg, şi prahoveanul Mircea Labă, care a investit totul într-un business pe care se pregăteşte să-l predea succesorilor. Ambii au 82 de ani şi au ajuns să deţină averi de zeci de milioane de euro.

Josef Goschy s-a născut şi s-a şcolit în Timişoara şi este descendent al unei familii franceze din Strasbourg, strămutaţi pe vremea Mariei Tereze în Banat. El ocupă locul 120 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 30 de milioane de euro. În ediţia precedentă a topului, el se clasa pe poziţia 83, cu o avere de 50-55 milioane de euro.   

Josef Goschy a vândut asigurări pentru ADAS la începutul anilor ’70, iar în 1978 s-a mutat cu familia în Germania. Experianţa din ţară i-a servit şi acolo, devenind broker de asigurări. În anii ’90 s-a întors în România cu şase milioane de mărci. În 200 a decis ieşirea din businessul cu asigurări prin vânzarea unui pachet majoritar din compania sa. 

Printr-o conjunctură, Josef Goschy a ajuns proprietar de hoteluri, însă nu orice hoteluri, ci a urmărit unităţi-emblemă. El deţine prin Unita Turism 24 de hoteluri, adică un total de peste 3.500 de camere şi 7.000 de locuri în restaurante. Numai pe litoral, Goschy are trei hoteluri în Mamaia (omandor, Amiral şi Orfeu), trei în Olimp (Amfiteatru,Belvedere, Panoramic) şi două în Cap Aurora (Onix şi Safir). În 2012, el a vândut Hotelul Transilvania din Alba Iulia. 

Celălalt octogenar milionar al României este Mircea Labă, care s-a născut într-un sat din fostul judeţ Turda, într-o familie de dascăli, părinţii find cei care l-au inspirat cel mai mult în viaţă. El ocupă locul 273 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 13 milioane de euro. În ediţia precedentă, el se clasa pe poziţia 388, cu o avere de 9-10 milioane de euro. 

Mircea Labă a intrat în afaceri în 1990, la vârsta de 60 de ani, şi consideră că acela a fost cel mai curajos lucru pe care l-a făcut vreodată. El deţine compania de consultanţă pentru industria petrolieră Petroconsult şi IPIP SA Ploieşti – Institutul de Proiectări pentru Instalaţii Petroliere, contractor general pentru tehnologii şi instalaţii din domeniul prelucrării petrolului, chimiei şi petrochimiei, cu activităţi în peste 30 de ţări. 

Cele două companii au înregistrat anul trecut afaceri de 15,7 milioane de euro, respectiv 3,2 milioane de euro, în creştere cu 50% faţă de anul 2011. 

Mircea Labă spune că nu se vede renunţând vreodată la afaceri, dar se pregăteşte ca până la finele anului să predea frâiele conducerii unor „înlocuitori“ şi să se concentreze mai mult asupra familiei şi a pasiunilor, una dintre ele fiind arhitectura, potrivit ediţiei din acest an a „Forbes 500 Miliardari“. 

Primii bani i-a câştigat în timpul studenţiei, în anii ’50, muncind noaptea la descărcarea vagoanelor cu fructe şi materiale de construcţii. Mircea Labă deţine mai multe case de vacanţă în România, o casă de vacanţă în Grecia şi un apartament la Miami, dar spune că cel mai bine se simte acasă la Păuleşti, în judeţul Prahova, împreună cu familia, copiii, nepoţii, rudele şi prietenii.      


Vă recomandăm şi: 

Povestea celui mai tânăr milionar din România: „burlacul“ Edward Popescu are o zestre de 13 milioane de euro. Edward Popescu-Strohlen (30 de ani), devenit cunoscut în spaţiul public mai ales după ce a fost în 2011 protagonistul emisiunii „Burlacul“, este cel mai tânăr milionar din România, ocupând locul 273 în topul „Forbes 500 Miliardari“, cu o avere estimată la 13 milioane de euro, clădită din afaceri derulate în special în domeniul imobiliar.

Ioan Niculae este în continuare cel mai bogat român, cu o avere de 1,1 miliarde de euro. Urmează Dan Adamescu şi Frank Timiş. Omul de afaceri Ioan Niculae conduce pentru al treilea an consecutiv topul Forbes 500 miliardari al celor mai bogaţi români, cu o avere cifrată la 1,1 miliarde de euro, acelaşi nivel ca şi anul trecut. El este urmat de către Dan Adamescu, cu 950 de milioane de euro, în vreme ce Frank Timiş ocupă ultima poziţie a podiumului, cu o avere de 850 milioane de euro.

Topul celor mai bogate femei din România. Veronica Guşă de Drăgan conduce în clasament. Veronica Guşă de Drăgan, văduva lui Iosif Constantin Drăgan, este cea mai bogată femeie din România, potrivit topului Forbes 500 de Miliardari, ediţia 2013. Ea are o avere acumulată de 550 de milioane de euro.

Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri