Cine este Liviu Voinea, propus de PSD pentru postul de premier tehnocrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Voinea (40 de ani) este nominalizat de PSD pentru postul de premier tehnocrat. El şi-a construit o carieră şi o reputaţie de specialist în economie, obţinând doctoratul în această disciplină la doar 24 de ani.

Liviu Voinea a fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, apoi ministru pentru Buget şi în prezent este viceguvernator al Băncii Naţionale.

Specialist în „sociologia bunăstării“

Voinea, care s-a născut în anul 1975, a absolvit în 1997 Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, iar în 1998 a obţinut titlul de Master în Administrarea Afacerilor (MBA) la Stockholm University School of Business.

El are o specializare în "sociologia bunăstării", la Universitatea Bucureşti şi o diplomă în statistică în ştiinţele sociale la University of Essex, Marea Britanie.

Voinea a fost numit, în presă, "analistul de serviciu" pe teme economice al PSD şi, ulterior, al USL.

Premier în „guvernul“ lui Geoană

Numele lui Voinea a mai fost vehiculat şi în 2009 în ceea ce priveşte ocuparea funcţiei de premier, presa speculând că Mircea Geoană l-ar fi desemnat să conducă Guvernul dacă ar fi câştigat alegerile din 2009.

În 2009, Voinea a devenit membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Eximbank.

Presa a relatat că Voinea ar fi încasat, în calitate de membru în CA al Eximbank, circa 4.200 de euro pe lună în 2009, potrivit declaraţiilor de avere trimise la ANI de către funcţionarii publici.

Tot din postura de membru în CA al Eximbank, Voinea a adus critici Tratatului Fiscal, gest pentru care europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a solicitat revocarea acestuia dintr-o funcţie remunerată de stat.

În acest moment, Voinea este conferenţiar universitar doctor în cadrul Departamentului de Relaţii Internaţionale la SNSPA şi profesor asociat la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti.

Voinea a fost şi director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), precum şi preşedinte al Voinea Business Development.

„Părintele“ marilor surprize fiscale

Liviu Voinea este cunoscut pentru iniţierea mai multor măsuri fiscale, între care se numără supraaccizarea carburanţilor, „electorata“ şi taxa pe construcţiile speciale, celebra „taxă pe stâlp“.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite