Chiţoiu spune că PNL nu va rămâne la guvernare dacă nivelul cotei unice va fi majorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta a luat în calcul varianta majorării cotei unice în 2014, însă Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a respins categoric această măsură FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta a luat în calcul varianta majorării cotei unice în 2014, însă Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a respins categoric această măsură FOTO Adevărul

PNL nu va rămâne la guvernare dacă nivelul cotei unice de impozitare va fi majorat pentru anul viitor, a declarat Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, potrivit Mediafax.

Întrebat de presă dacă PNL va mai rămâne la guvernare dacă anul viitor, din orice motiv, va fi majorată cota unică, Chiţoiu a răspuns scurt : „Nu“.

Liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.

Premierul Victor Ponta a afirmat, joi, că el este cel care i-a cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, deoarece este mai uşor să se ceară la TV scăderi de taxe şi bani „mai ales când ai campanie electorală şi nicio responsabilitate“.

Ponta a precizat că nu va majora cota unică de impozitare, dar că i-a cerut ministrului de Finanţe diferite scenarii pentru creşterea încasărilor la buget, discutate în USL, şi că aşteaptă concluzii din partea acestuia. 

Chiţoiu a mai spus că Guvernul speră ca, pe final de an, să depăşească ţinta de încasări bazat pe faptul că reorganizarea ANAF este încheiată la nivel regional şi teritorial, iar din noiembrie Direcţia Antifraudă va intra în atribuţii pentru recuperarea unor sume din evaziune.

El a arătat că speră şi la o revigorare a economiei în ultima parte a anului, prin stimularea creditării pentru firme ca urmare a actelor normative aprobate de Guvern, la încasări mai mari din impozitul pe venitul agricol, cu termene de plată 25 octombrie şi 15 decembrie, când este valorificată producţia agricolă, precum şi la sume atrase din impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a liberalizării preţului la gaze, având în vedere că, faţă de perioada de vară, consumul de gaze este mai mare în ultimul trimestru.

Ministrul a explicat că a doua rectificare bugetară din acest an, negativă, a fost operată în acord cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană prin extrapolarea pentru ultimele trei luni ale acestui an a nerealizării de venituri în intervalul iulie-septembrie, dar că, pentru luna octombrie, programul de încasări la bugetul general consolidat va fi depăşit, tendinţă care poate să se menţină şi în noiembrie şi decembrie.

"Eu sper ca, şi în următoarele luni, încasările la bugetul general consolidat nu numai să revină conform programării bugetare, dar să fie şi depăşită", a spus Chiţoiu, potrivit Mediafax.

El a susţinut că veniturile colectate la bugetul general consolidat sunt în prezent doar cu 0,2 puncte procentuale mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut şi că se aşteaptă ca, la sfârşitul anului, această colectare să fie mai mare sau cel puţin la nivelul de anul trecut. "Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom lua măsuri drastice împotriva celor care nu şi-au făcut datoria", a adăugat Chiţoiu.


Mai puteţi citi pe aceeaşi temă:

Guvernul pune „taxa pe piscină“. Parcările, vizate şi ele de noi impozite

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, măsura vizând  extinderea bazei de impunere pentru creşterea veniturilor bugetare, scrie Mediafax, care citează surse oficiale.

Accizele ar putea fi calculate începând de anul viitor în funcţie de rata inflaţiei, nu de cursul de schimb

Nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei, renunţându-se astfel la calculul legat de cursul de schimb anunţat de Banca Centrală Europeană la data de 1 octombrie a anului precedent, care în acest an a fost sub cel din 2012, ceea ce ar fi afectat negativ încasările bugetare, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax.

Zgonea: Dacă nu primeam bani la rectificare, închideam obloanele

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că banii primiţi de această instituţie la rectificarea bugetară, respectiv 12 milioane de lei, sunt suficienţi pentru acoperirea cheltuielilor până la sfârşitul anului.

Consiliul Fiscal critică dur rectificarea bugetară discutată acum de Guvern: perspectivele pentru 2014 sunt "puse sub semnul întrebării"

Modul în care s-a desfăşurat execuţia bugetară din 2013 pune sub semnul întrebării relevanţa regulilor bugetare şi angajamentul faţă de disciplina fiscală, pune în pericol încadrarea în nivelul de 3% din PIB şi alterează semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014, potrivit Consiliului Fiscal.

Voinea, ministrul Bugetului: Guvernul ia în calcul lărgirea bazei de impozitare şi un nou mod de calcul pentru accize

Guvernul ia în calcul eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri, pentru a umple golul care există „în scenariul de bază“ pentru bugetul pe anul viitor între venituri şi cheltuieli, şi o nouă modalitate de calculare a accizelor, potrivit ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

În şedinţa de guvern de azi: neputinţă şi incompetenţă

Astăzi, pe ordinea de zi a Guvernului României, două subiecte importante: incompetenţă şi neputinţa.Să faci două rectificări bugetare negative într-un an, aceea de azi de circa 3 miliarde lei, iată o performanţă nemai întâlnită la guvernele României.

Rectificare bugetară negativă pentru Ministerul Sănătăţii. Nicolăescu: banii alocaţi reabilitării maternităţilor ar putea ajunge în salariile poliţiştilor

Ministrul Sănătăţii a declarat că o parte din banii necheltuiţi de instituţia pe care o reprezintă s-ar putea întoarce la bugetul de stat pentru a fi redistribuiţi către alte ministere. Practic, 50 de milioane de lei, bani cu care ar fi trebuit să se reabiliteze o parte din maternităţi ar putea ajunge la Ministerul de Interne pentru plata salariilor poliţiştilor până la sfârşitul anului în curs.

Traian Băsescu, despre rectificarea bugetară: Nu ne afectează, am renunţat la deplasarea în SUA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, întrebat despre tăierea bugetului Preşedinţiei, în urma rectificării bugetare, că a fost de accord cu o reducere la deplasări, în acest sens renunţând şi la deplasarea în Statele Unite ale Americii, care ar fi costat 2,3 milioane lei.

Ponta le-a promis profesorilor din preuniversitar 175 de milioane de lei la rectificare pentru plata salariilor

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la rectificarea bugetară vor fi alocate 175 de milioane de lei pentru a fi plăti la nivel local salariile profesorilor din preuniversitar. Banii vor merge către autorităţile locale şi nu către Ministerul Educaţiei, a mai spus premierul.

Guvernul acordă 3 milioane de euro pentru avionul demnitarilor

Secretariatul General al Guvernului va primi la rectificarea bugetară o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite