Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: „Măriri de taxe? Este inevitabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că golul bugetar este prea mare pentru a putea fi umplut în doar două luni FOTO: Marian Iliescu
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, spune că golul bugetar este prea mare pentru a putea fi umplut în doar două luni FOTO: Marian Iliescu

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, spune că Guvernul va trebui să umple „golul bugetar“ creat în acest an prin tăierea unor cheltuieli şi majorarea unor venituri. Guvernul a introdus deja impozitul pe piscină şi pe parcare.

Cu ocazia celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, Guvernul a descoperit că nu are atâţia bani câţi se prognozau la începutul lui 2013, dar şi că în 2014 va fi nevoie de mai mulţi bani, în contextul în care decalajul dintre venituri şi cheltuieli (deficitul bugetar) trebuie să scadă.

Cum va proceda pentru a umple acest gol bugetar? Cheltuielile vor fi greu de tăiat, mai ales într-un an electoral, aşa că mai rămâne majorarea de venituri. Iar veniturile pentru buget înseamnă taxe pentru noi, contribuabilii.

„Orice este posibil“

Principalul supraveghetor al comportamentului bugetar al Guvernului, Consiliul Fiscal, a constatat că modul în care s-a desfăşurat execuţia bugetară din 2013 „pune sub semnul întrebării relevanţa regulilor bugetare şi angajamentul faţă de disciplina fiscală, pune în pericol încadrarea în nivelul de 3% din PIB şi alterează semnificativ perspectivele pentru bugetul din 2014“.

Iar într-un scurt interviu pentru „Adevărul“, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a arătat că, dacă o ţinem tot aşa, atunci vom ajunge şi la mărirea unor taxe.
Există un gol bugetar de ordinul miliardelor de lei, care va trebui umplut. Măriri de taxe? Orice este posibil, poate chiar inevitabil. Ca să poţi rămâne în ţinta de deficit stabilită, şi având în vedere că această ţintă va trebui să meargă în jos, soluţiile nu pot fi altele decât tăierea unor cheltuieli şi majorarea unor venituri. Iar pentru majorarea veniturilor, probabil că vor creşte unele taxe, e adevărat, dar aceasta este o decizie a Guvernului – noi, la Consiliul Fiscal, nu putem da astfel de recomandări. Oricum, anul viitor Guvernul va trebui să reuşească o nouă scădere a deficitului bugetar şi întrebarea cea mai grea este cum va realiza această ajustare“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru.

În opinia şefului Consiliului Fiscal, provocarea cea mai mare va fi construirea bugetului pe 2014 pentru că mai sunt două luni şi temerea cea mai mare ar fi aceea în care creşterea de deficit să nu se finalizeze cu un deficit chiar mai mare de atât, adică mai mult de 2,5% din PIB.

Mi-e greu să cred că acum, în ultimele două luni ale anului, pot fi făcute ajustări atât de mari la nivelul cheltuielilor şi astfel să ne încadrăm în această ţintă crescută de deficit bugetar. Ambiţia Guvernului este de reducere a deficitului bugetar şi angajamentele pe care ni le-am asumat faţă de instituţiile internaţionale este să reducem deficitul bugetar pe 2014. În momentul de faţă, e nevoie de o decizie politică la nivel de ajustare, unde facem ajustarea – pe cheltuieli sau pe venituri? Când ai de ajustat 3,8 miliarde lei, nu e o sumă deloc mică şi discutăm de două luni pe care le mai avem la dispoziţie“, a afirmat Ionuţ Dumitru.

Consiliul Fiscal arată, în opinia transmisă asupra rectificării bugetare, că existau încă din primăvară „suficiente elemente de natură să indice faptul că estimarea veniturilor bugetare pentru finalul anului era una lipsită de prudenţă“. De altfel, Consiliul Fiscal a avertizat Guvernul privind aceste riscuri în opinia emisă cu privire la raportul semestrial asupra execuţiei bugetare şi la prima rectificare bugetară.

Piscina şi parcarea, noile proptele bugetare

Proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit. Această taxă va fi percepută atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice care deţin astfel de proprietăţi. Noul impozit va fi aplicat doar acelor persoane sau firme care deţin în proprietate astfel de construcţii, nu şi persoanelor fizice care achită anual o taxă primăriei pentru folosirea unui loc de parcare.
 


Variantele Guvernului pentru creşterea încasărilor

** Eliminarea excepţiilor de taxare a unor categorii de venituri. De exemplu, proprietarii construcţiilor care nu fac parte din categoria clădirilor, precum parcările şi piscinele, vor fi obligaţi să achite anul viitor un impozit, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.
** Renunţarea la calcularea accizelor raportat la cursul valutar din data de 1 octombrie a anului precedent. Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că nivelul accizelor ar putea fi stabilit, începând din 2014, prin indexarea valorilor actuale cu rata inflaţiei.
** Introducerea unei anumite taxe pe preţul benzinei şi al motorinei. Măsura, analizată în prezent de Guvern, ar avea ca scop suplimentarea fondurilor necesare construcţiei de drumuri şi autostrăzi. Măsura a fost propusă recent şi de Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, care viza mărirea accizei la carburant cu 10 eurocenţi şi taxarea pe distanţă a traficului greu.   
** Majorarea cotei unice de la 16% la 22% a fost discutată în urmă cu două săptămâni la finalul şedinţei USL, însă liderii politici au reacţionat prompt şi au dezamorsat bomba, susţinând că aceasta a fost doar o „discuţie ipotetică“, iar măsura nu se va aplica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite