Chiriţoiu: Principala cauză a scumpirilor este războiul din Ucraina

0
0
scumpiri a┼člimente bani supermarket hipermarket

Principala cauz─â a cre┼čterii de pre┼úuri ├«n Rom├ónia este r─âzboiul Rusiei ├«n Ucraina, a afirmat, mar┼úi, pre┼čedintele Consiliului Concuren┼úei, Bogdan Chiri┼úoiu, potrivit Agerpres

"Acum avem un r─âzboi la grani┼úa noastr─â de est. Din nou, este un lucru pe care genera┼úiile noastre nu l-a mai ├«nt├ólnit. La mine ├«n familie erau pove┼čtile bunicilor despre ce s-a ├«nt├ómplat c├ónd au venit ru┼čii ├«n 1944. Avem o criz─â serioas─â din punct de vedere al securit─â┼úii na┼úionale ┼či ea are consecin┼úe economice. ┼×i ele sunt de fapt legate ┼či acesta ar fi unul dintre lucrurile pe care care voiam s─â-l spun ast─âzi. Vedem to┼úi infla┼úia, suntem nemul┼úumi┼úi, vrem s─â existe solu┼úii, dar ca s─â vot─âm solu┼úii trebuie s─â ├«n┼úelegem cauzele. Nu po┼úi s─â vii cu tratamente, nu po┼úi s─â rezolvi probleme dac─â nu ├«n┼úelegi ce cauzeaz─â acele probleme.

┼×i mi se pare c─â vorbim insuficient la noi ├«n ┼úar─â, ├«n restul Europei lucrurile cred c─â sunt mai clare, la noi ├«n ┼úar─â nu cred c─â explic─âm suficient de mult opiniei publice c─â este (...) principala cauz─â a cre┼čterii de pre┼úuri ├«n Rom├ónia este r─âzboiul Rusiei ├«n Ucraina. ┼×i ┼čtiu c─â nu este foarte u┼čor de explicat. Oamenii o s─â spun─â: dar ce treab─â are r─âzboiul din Ucraina cu nu ┼čtiu ce produs, cu nu ┼čtiu, cu pre┼úul alimentelor sau alimente care nu vin din Ucraina? Sau: domnule, dar noi am avut infla┼úie ┼či anul trecut c├ónd nu era niciun r─âzboi ├«n Ucraina? Infla┼úia deja ├«ncepe de anul trecut, cresc pre┼úurile la energie", a spus Bogdan Chiri┼úoiu, potrivit Agerpres.

El a declarat c─â aici avem ┼či analize realizate pe plan intern, dar ┼či un raport recent al Agen┼úiei pentru Cooperarea Autorit─â┼úilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) care arat─â cu pre┼úurile cresc la gaze de la mijlocul anului trecut c├ónd Rusia ┼či- redus livr─ârile de gaze ├«n Europa. Nu numai c─â au livrat mai pu┼úin, dar au livrat ┼či golind depozitele din Europa.

"La vremea aceea nu ├«n┼úelegeam de ce face Rusia asta. Ne ├«ntrebam anul trecut de ce se ├«nt├ómpl─â. Acum ┼čtim de ce f─âcea. Pentru c─â se preg─âtea de invazie ┼či voia s─â aib─â mai mult─â for┼ú─â de a negocia, de a ┼čantaja, pute┼úi s─â numi┼úi cum dori┼úi, fa┼ú─â ┼ú─ârile din Uniunea European─â. Acum ├«n┼úelegem. Ceea ce p─ârea straniu anul trecut acum are sens. Vedem logic─â lor", a spus Bogdan Chiri┼úoiu.

Cre┼čterea pre┼úului la gaze a antrenat cre┼čterea ┼či a pre┼úului la electricitate. Iar de aici lucrurile se r─âsp├óndesc ├«n economie ┼či conduc la infla┼úie, a subliniat el.

Potrivit pre┼čedintelui Consiliului Concuren┼úei, avem pentru prima dat─â dup─â 15 ani o infla┼úie de dou─â cifre, iar aceasta na┼čte at├ót la noi ├«n ┼úar─â, dar ┼či ├«n alte ┼ú─âri, nemul┼úumiri ┼či incertitudine ├«n mediul de afaceri.

El a afirmat ├«n cadrul conferin┼úei c─â Rom├ónia s-a descurcat surprinz─âtor de bine ├«n perioada care a trecut, iar acest lucru se vedere ├«n sc─âderea relativ redus─â de PIB pe care a avut-o ┼úara noastr─â ├«n pandemie. Revenirea economiei a fost relativ rapid─â. Chiar ┼či acum, rapoartele pe ultimul trimestru au ar─âtat o cre┼čtere de PIB peste media Uniunii Europene. Pre┼čedintele Consiliului Concuren┼úei a spus c─â economia ┼či societatea au reac┼úionat "c├ót de bine se putea la condi┼úiile de pandemie".Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite