China îşi restructurează industria oţelului: Milioane de muncitori vor fi recalificaţi, relocaţi sau pensionaţi anticipat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

China vrea ca milioanele de muncitori din industria cărbunelui şi oţelului, care ar urma să fie disponibilizaţi în următorii ani, să fie recalificaţi, relocaţi sau pensionaţi anticipat, pentru a evita tulburările sociale, în timp ce ţara încearcă să combată problemele structurale din sectorul industrial, informează Reuters.

Guvernul chinez a făcut publice pe data de 7 aprilie o serie de măsuri pe care le va adopta. Aşadar, autorităţile de la Beijing îşi propun să suţină firmele care creează noi locuri de muncă în mediul online, care dezvoltă noi industrii sau produse, sau pieţele în curs de extindere din ţară, potrivit documentului elaborat de Ministerul Muncii împreună cu alte şase organisme guvernamentale.

Totodată, muncitorii vor fi instruiţi gratuit, iar autorităţile locale vor trebui să extindă cooperarea dintre regiuni pentru a reloca angajaţii acolo unde există oportunităţi de muncă.

„Relocarea adecvată a muncitorilor este o parte esenţială a activităţii de dizolvare a capacităţii în exces”, se menţionează în document.

Pe fondul încetinirii economiei chineze, guvernul a promis că va reduce supracapacităţile de producţie, inclusiv în industria oţelului şi cărbunelui, dar aceste angajamente au sporit temerile că ţara s-ar putea confrunta cu cea mai crescută rată a şomajului de la sfârşitul anilor '90 încoace şi implicit cu tulburări sociale.

Luna trecută, surse careu au dorit să-şi păstreze anonimatoul au declarat pentru Reuters, că ţara îşi propune să concedieze între cinci şi şase milioane de muncitori din sectorul public în următorii doi-trei ani, ca parte a eforturilor de a reduce capacitatea excedentară din industrie şi poluarea.

Aşadar, autorităţile ar cheltui aproape 150 de milioane de yuani (23 de miliarde dolari), sumă ce acoperă costul disponibilizării din sectorul cărbunelui şi oţelului în următorii doi-trei ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite