China investeşte cinci miliarde de dolari într-un oraş industrial care va fi construit lângă Minsk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China construieşte un oraş industrial în pădurea din apropierea capitalei beloruse Minsk, pentru a crea o punte de export către UE şi Rusia pentru companiile chineze, notează Bloomberg. Oraşul, care se va întinde pe 100 de kilometri pătraţi şi va putea găzdui 155.000 de persoane, presupune o investiţie de cinci miliarde de dolari, spun reprezentanţii chinezi şi beloruşi.

Preşedintele belorus Aleksandr Lukaşenko a concesionat o zonă din apropierea aeroportului internaţional din Minsk pentru proiectul chinezilor. De altfel, Lukaşenko, care conduce ţara est-europeană de aproape două decenii, se bucură de investiţia chinezilor, având în vedere că încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia, în faţa căreia începe să se comporte tot mai mult ca o provincie rusă.

Parcul industrial chinez va avea acces la un centru de producţie aflat la aproape 300 de kilometri de Polonia şi Lituania, ambele state membre ale UE. De asemenea, comerţul cu Rusia şi Kazahstan este scutit de taxe datorită uniunii vamale a celor două ţări cu Belarus. Totodată, exportatorii chinezi vor putea angaja forţă de muncă lituaniană, care este foarte bine educată (rata de alfbatizare e de 99,6%). Salariul mediu în Belarus este de 560 de dolari, jumătate din cât câştigă în medie vecinii polonezi, mai scrie Bloomberg.

„Oraşul modern al continentului euroasiatic”, aşa cum e numit în documente, va fi construit în apropierea autostradei care leagă Moscova şi Berlin, cu trecere prin Belarus şi Polonia. O linie feroviară de mare viteză va face legătura între centrul oraşului şi aeroport, iar necesarul de energie va fi asigurat de prima centrală nucleară din Belarus, care va fi construită de ruşi până în 2018.

„E un proiect unic. Nimeni nu va putea să construiască nimic asemănător niciunde în Europa. Infrastructura e atât de puternică”, a declarat ambasadorul chinez la Minsk, Gong Jiangwei, după ce proiectul a fost aprobat de autorităţile beloruse.

Prima fază a parcului industrial se preconizează că va fi finalizată în 2020, iar cea de-a doua etapă va fi încheiată 10 ani mai târziu.

China, care a încheiat în urmă cu patru ani un acord de schimb de monedă cu Belarus în valoare de de 3 miliarde de dolari pentru a întări comerţul dintre cele două ţări, va finanţa oraşul industrial cu împrumuturi cu dobândă scăzută, atât timp cât jumătate din bani vor fi cheltuiţi pe materiale, tehnologie şi angajaţi chinezi, potrivit lui Kirill Koroteev, fost ministru al Economiei în Belarus, care a fost numit de Lukaşenko responsabil de partea bielorusă a proiectului.

Koroteev este director general adjunct al Industrial Park Development Co., deţinută în proporţie de 60% de o divizie a gruplui chinez China National Machinery Industry Corp., restul acţiunilor fiind în proprietatea guvernului de la Minsk.

Mai multe bănci chineze au confirmat deja că vor finanţa proiectul, potrivit unui reprezentant al Ambasdei Chinei la Minsk.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite