China a jucat un rol central în majorarea datoriei mondiale în ultimele decenii. La cât a ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicile agresive ale Chinei din ultimele decenii au dus la majorarea datoriei mondiale cu procente considerabile, pe măsură ce împrumuturile au depăşit creşterea economică.

Xi Jinping, presedintele Chinei
Xi Jinping, presedintele Chinei

Fondul Monetar Internaţional a anunţat miercuri că datoria mondială ca pondere în produsul economic a scăzut semnificativ în 2022, cu zece puncte procentuale, pentru al doilea an la rând, însă această tendinţă ar putea să se sfârşească pe măsură ce creşterea economică post-Covid dispare, transmite Reuters.

Într-un update la raportul Global Debt Database, FMI a informat că datoria mondială a scăzut până la 235.000 de miliarde de dolari în 2022, echivalentul a 238% din Produsul Intern Brut mondial, de la un nivel de 248% din PIB-ul mondial în 2021 şi unul de 258% din PIB-ul mondial în 2020.

Însă instituţia financiară internaţională subliniază că declinul din ultimii doi ani, care s-a datorat unei creşteri economice puternice şi unei inflaţii peste aşteptări, a permis recuperarea doar a aproximativ două treimi din creşterea datoriei mondiale provocată de COVID. Ca pondere din PIB, datoria mondială rămâne peste nivelul înregistrat în anul 2019.

China a jucat un rol central în majorarea datoriei mondiale

China a jucat un rol central în majorarea datoriei mondiale în ultimele decenii pe măsură ce împrumuturile au depăşit creşterea economică iar povara datoriei Chinei a evoluat în sens invers cu tendinţa mondială de moderare, crescând până la 272% din PIB în 2022, de la 265% în 2021.

Un astfel de nivel de îndatorare este similar cu cel al SUA, unde raportul datorie PIB a scăzut totuşi până la 274% în 2022, de la 284% în 2021.

Lumea a cunoscut un adevărat "carusel" al îndatorării în ultimii trei ani. însă este probabil ca datoria să înceapă să crească din nou pe termen mediu, iar FMI a îndemnat guvernele să adopte strategii pentru a reduce vulnerabilităţile la datorie, atât în ceea ce priveşte datoria publică, datoria gospodăriilor şi datoria corporaţiilor non-financiare.

"Relansarea creşterii economice reale se estompează. Inflaţia este prognozată să se stabilizeze la un nivel redus pe termen mediu. Dacă datoria mondială îşi reia trendul de creştere în viitor, caruselul datoriei înregistrat după pandemie va arăta ca o deviaţie temporară de la trendul de creştere pe termen lung", subliniază FMI.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite