China a detronat Japonia ca principal exportator auto mondial în 2023

0
Publicat:

Se estimează că China ar fi depășit Japonia ca cel mai mare exportator auto din lume în 2023, a declarat marți Asociația China Passenger Car Association (CPCA), în condițiile în care BYD , Chery și alți producători au făcut pași importanți în străinătate.

foto mașini în diferite culori, parcate paralel
China a detronat Japonia ca principal exportator auto mondial în 2023

Cea mai mare piață auto din lume a devenit, de asemenea, pentru prima dată, principalul exportator auto în 2023, CPCA anunțând într-o conferință de presă că exporturile de mașini au crescut cu 62%, la un nivel record de 3,83 milioane de vehicule. Datele vamale japoneze au arătat că exporturile de autoturisme au fost de 3,5 milioane în primele 11 luni ale anului, excluzând vehiculele second-hand.

Exporturile auto totale ale Chinei au fost estimate la 5,26 milioane de unități pentru întregul an trecut, în valoare de aproximativ 102 miliarde de dolari, în timp ce exporturile Japoniei pentru întregul an au fost estimate la aproximativ 4,3 milioane de unități, potrivit asociației.

Cifrele oferă cel mai recent indiciu al puterii globale a exporturilor auto pe care China a devenit acum, bazându-se în mare parte pe puterea producătorilor săi agili de vehicule electrice. BYD a depășit Tesla Inc. ca fiind cel mai mare vânzător mondial de vehicule electrice în trimestrul al patrulea, deși se bazează în principal pe vânzările din China.

Influența tot mai mare a Chinei peste hotare a provocat consternare în unele guverne, care se tem de repercusiunile acestei tendințe asupra producătorilor auto naționali.

În septembrie, Comisia Europeană a lansat o investigație privind vehiculele electrice produse în China în legătură cu subvențiile pe care acestea le-ar fi primit, ceea ce a fost catalogat de Beijing drept „protecționist”. Administrația Biden din Statele Unite discută majorarea tarifelor vamale pentru unele bunuri chinezești, inclusiv pentru vehiculele electrice, a relatat luna trecută Wall Street Journal.

Vămile chineze urmează să publice vineri cifrele comerciale pentru luna decembrie.

Tesla, care a exportat 344.078 de vehicule electrice fabricate în China, a contribuit, de asemenea, la creșterea exporturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite