CFR Călători, postat de ANAF pe lista datornicilor, precizează că nu are restanţe la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Călători are TVA de recuperat de la ANAF, prin care compensează datoriile la buget
CFR Călători are TVA de recuperat de la ANAF, prin care compensează datoriile la buget

CFR Călători a sesizat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) despre „o neregulă“ în lista debitorilor din comunicarea oficială ARPC 523/03.05.2016 a Ministerului Finanţelor Publice  - ANAF.

„În această listă, la poziţia 38, SNTFC CFR Călători SA figurează în mod eronat cu suma de aproximativ 10,8 mil lei ca fiind obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de stat, în condiţiile în care, în fapt CFR Călători nu se află în această situaţie“, precizează transportatorul feroviar într-un comunicat.

Suma era, de fapt, o compensare cu TVA

„Precizăm că în cursul lunii aprilie, prin mai multe documente transmise oficial de către ANAF, ni se comunică faptul că CFR Călători nu înregistrează obligaţii fiscale restante la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de stat, întrucât acestea sunt solicitate la compensare cu TVA de recuperat în valoare de aproximativ 10,8 milioane de lei, cifra care apare în tabelul debitorilor dat publicităţii“, a mai comunicat compania.

Conform prevederilor art. 167 din  Legea nr. 207/2015 Cod de procedură fiscală, „compensarea operează de drept la data la care creanţele există deodată, fiind deopotrivă certe, lichide şi exigibile“.

Iar creanţele „sunt exigibile la termenul prevăzut de lege pentru  depunerea decontului cu suma negativă de TVA cu opţiune de rambursare“ (25 martie 2016, în cazul CFR Călători).

Transportatorul precizează că a depus acest decont „cu nr. de recipisă INTERNT – 89489241-2016 (pentru luna februarie 2016) conform OPANAF nr. 588/2016, chiar dacă termenul soluţionării cererii noastre este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia (art.77 din  Legea nr. 207 /2015 Cod de procedură fiscală)“.

ANAF: „Situaţia va fi remediată“

Cu alte cuvinte, ANAF are în lucru cererea de compensare a CFR Călători  înregistrată cu nr 24353/25.03.2016 pentru luna februarie. Această compensare reprezintă TVA de recuperat de către CFR Călători de la ANAF în sumă de chiar aproximativ 10,8 milioane de lei, cifra din lista ANAF.

„Având în vedere cele de mai sus, CFR Călători a solicitat oficial ANAF rectificarea listei, primind asigurări că situaţia va fi remediată“, încheie CFR Călători.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite