Cerealele şi petrolul s-au scumpit în urma sancţiunilor impuse Rusiei

0
0
bursa foto pixabay

Cerealele şi petrolul s-au scumpit luni, în urma suplimentării sancţiunilor impuse Rusiei, grâul şţi porumbul scumpindu-se cu 8,7%, respectiv 5%, în timp ce preţul barilului de petrol Brent a crescut cu 4,79%.

Astfel, preţul grâului şi al porumbului a urcat din nou luni, după ce statele occidentale au impus Rusiei sancţiuni mai dure în urma invaziei Ucrainei, ceea ce a accentuat turbulenţele pe pieţele globale, sporind temerile privind inflaţia globală a produselor alimentare, transmite Bloomberg.

Comisia Europeană, Statele Unite, Canada şi Marea Britanie au decis sâmbătă îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures grâului erau în creştere cu 8,7%, până la 9,34 dolari per bushel, în timp ce la porumb se înregistra un avans de 5%, iar la soia de 3,9%.

Preţurile mai mari ar veni într-o perioadă dificilă pentru ţările care se bazează pe importurile de grâu. Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), preţurile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de după 2011.

Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.

Ucraina este un exportator cheie în Orientul Mijlociu şi în Mediterana, iar printre importatori se află Egipt, Turcia, Italia şi statele din Africa.

Traderii americani se aşteaptă ca perturbările din Europa de Est să creeze oportunităţi pentru ca ei să îşi extindă cota lor pe piaţa exporturilor, susţine Brian Hoops, preşedintele firmei Midwest Market Solutions Inc. Alţi mari cultivatori de grâu, precum Franţa sau Australia, ar putea şi ei interveni dacă livrările din Rusia sau Ucraina vor fi grav afectate, susţin analiştii.

Nou maxim istoric pentru petrol

Preţul barilului de petrol Brent cu livrare în aprilie a crescut luni cu 4,79% în deschiderea Bursei din Londra, fiind cotat la 102,6 dolari pe piaţa futures, ceea ce reprezintă un nou maxim istoric începând din septembrie 2014, relatează agenţia EFE.

Piaţa continuă să fie foarte dependentă de conflictul dintre Ucraina şi Rusia, al cărei preşedinte, Vladimir Putin, a pus în alertă forţele nucleare ca urmare a creşterii opoziţiei internaţionale la invazia sa, scrie EFE.

Luni, cele două ţări negociază o posibilă încetare a ostilităţilor.

În acest context, preţul barilului de petrol Brent, care vineri a încheiat sesiunea în scădere (la 97,93 dolari), a crescut luni şi a fost cotat din nou peste pragul de 100 de dolari.

Între timp, în SUA, preţul petrolului Texas (WTI) s-a majorat cu 5,7% înainte de deschiderea oficială a bursei, până la 96 de dolari barilul.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite