Cel mai scump euro din ultimii trei ani. Cursul de schimb a urcat la 4,5409 lei/euro. Dolarul atinge un maxim istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursul de schimb a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, euro fiind cotat de Banca Naţională a României la 4,5409 lei, în creştere cu 0,46 bani faţă de cotaţia de marţi.

Leul a fost afectat miercuri de tendinţa regională, în condiţiile în care zlotul şi forintul au pierdut, de asemenea, teren în faţa euro. Însă investitorii sunt îngrijoraţi de posibilitatea unei instabilităţi politice pronunţate în România, după ce preşedintele a respins propunerea de premier a coaliţiei PSD-ALDE şi a cerut o altă nominalizare, iar liderii coaliţiei au ameninţat cu demararea procedurilor de suspendare a preşedintelului.  Îngrijorările afectează şi împrumuturile statului. 

La ultima licitaţie de titluri de stat, de joi, Ministerul Finanţelor a respins toate ofertele băncilor la licitaţia de certificate de trezorerie scadente în 20 decembrie 2017, în condiţiile în care oferta băncilor a fost foarte slabă, iar dobânzile solicitate au fost considerate prea mari.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,3397 lei până la 4,3504 lei, nou nivel maxim istoric. Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Cursul francului elveţian a crescut la 4,2322 lei, de la 4,2224 lei în şedinţa precedentă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite