Ce trebuie să știi despre întreținerea panourilor fotovoltaice

0
Publicat:

Panourile fotovoltaice pot pierde peste 50% din capacitatea de producție dacă nu sunt întreținute corespunzător, având nevoie și de o verificare tehnică anuală pentru a nu-și pierde din eficiență.

Cineva spală panourile fotovoltaice de pe un acoperiș
Panourile fotovoltaice trebuie spălate periodic

Panourile solare necesită atât o revizie tehnică anuală, cât și o spălare efectivă pentru îndepărtarea prafului sau a altor particule care încetinesc producția de energie. Curățarea panourilor de praf poate fi făcută preventiv la 18-24 luni și la nevoie în cazul în care se depune un strat gros de praf, doar folosind apă și un detergent special compatibil cu compoziția chimică a stratului exterior al panoului. Dacă sistemul fotovoltaic produce mai puțină energie câteva zile la rând, este un semn că panourile trebuie curățate.

„Panourile solare reprezintă o investiție pe termen lung, mulți români plătind din buzunarul propriu pentru ele și până la 10.000 de euro. Întreg sistemul trebuie verificat cu o cameră cu termoviziune și aparataj de măsurat rezistența. Oricât de bine este montat un sistem, inevitabil anumite componente se slăbesc. Trebuie urmărit gradul de degradare a panourilor și anticipate elementele cu risc de arc electric sau scurtcircuit. În plus, anumite cleme și conexiuni se slăbesc în timp și trebuie reconectate. Fără o întreținere periodică, panourile solare pot pierde până la 50% din capacitatea de producție a energiei. În plus, poate scădea durata lor de viață. Partea bună este că îngrijirea lor nu este foarte complexă și, făcută regulat, garantează o durată de funcționare de 25-30 de ani”, a explicat, pentru „Adevărul”, Albert Soare, fondatorul Kilowat, companie de instalare și mentenanță a sistemelor fotovoltaice.

Specialistul menționează că ar fi utilă o lege care să prevadă verificarea anuală a sistemelor fotovoltaice pentru siguranța beneficiarilor.

Mentenanța – o practică rară

Mai puțin de jumătate dintre instalatorii de pe piața românească sunt capabili să ofere mentenanță completă pentru sistemele fotovoltaice. Aceste servicii sunt oferite de companii specializate, cu personal pregătit corespunzător și echipamente adecvate. Majoritatea instalatorilor mici abia îndeplinesc cerințele minime ale ANRE și nu dispun de aparatură suplimentară specifică pentru întreținerea și monitorizarea panourilor.

Noi am sfătuit toți beneficiarii, mai ales că ne aflăm în perioada de alegere a instalatorilor, să țină cont nu doar de cea mai atractivă ofertă, dar în special de capacitatea companiei de a oferi servicii post-instalare de calitate”, a mai spus expertul pentru „Adevărul”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite