CE: Tranzacţia dintre Lufthansa şi ITA Airways ar putea aduce scumpiri și scăderea serviciilor

0
Publicat:

Oferta Lufthansa pentru preluarea unei participaţii minoritare la rivala italiană ITA Airways ar putea afecta concurenţa şi ar putea duce la preţuri mai ridicate, au anunţat luni autorităţile antitrust ale Uniunii Europene, scrie Reuters.

Avion Lufthansa în zbor
Tranzacţia dintre Lufthansa şi ITA Airways ar putea duce la preţuri mai ridicate

Riscul unei probleme de concurență este, desigur, ca prețurile să crească și serviciile să scadă”, a declarat comisarul UE Margrethe Vestager reporterilor. „La asta ne referim când spunem că riscul concurenței: că utilizatorii vor trebui să plătească”, a adăugat ea.

Comisia Europeană a declarat că acordul amenință concurența pe rutele pe distanțe scurte între Italia și țările din Europa Centrală, precum și pe rutele pe distanțe lungi între Italia și Statele Unite, Canada și Japonia. De asemenea, ar întări poziția dominantă a ITA pe aeroportul principal din Milano.

Înlăturarea ITA ca operator aerian independent poate avea efecte negative asupra concurenței pe aceste piețe deja concentrate”, a spus Comisia într-un comunicat.

Rutele care generează potențiale preocupări reprezintă o mică parte din totalul rutelor pe distanță scurtă și lungă și a pasagerilor deserviți de ambele părți și de partenerii lor în asociere în participație, iar potențialele preocupări nu afectează marea majoritate a rutelor pe care le operează ITA.” a adăugat Comisia, precizând că Lufthansa și guvernul italian pot prezenta noi soluții până pe 26 aprilie.

Lufthansa vrea să cumpere un pachet de 41% din ITA, deținută de stat, pentru 325 de milioane de euro (351 de milioane de dolari), ca parte a unei majorări de capital.

Acordul evidențiază încercările industriei aeriene de a se consolida, proprietarul British Airways, IAG, încercând să cumpere Air Europa din Spania.

Grupul german a declarat că va prezenta remedii Comisiei „în timp util”, adăugând că – în opinia companiei – acordul va întări concurența în Europa și în Italia.

Rămânem încrezători că ITA va deveni parte din familia grupului Lufthansa în acest an”, se arată într-un comunicat.

Soluțiile Lufthansa pentru a răspunde preocupărilor UE ar putea fi similare cu cele dintr-un acord cu o companie aeriană coreeană aprobat de Comisie, care includea cedarea sloturilor, a drepturilor de trafic și a avioanelor unui rival, a declarat anterior pentru Reuters o persoană cu cunoștință directă a acordului.

Autoritățile de reglementare doresc, de asemenea, să se asigure că rivalul care achiziționează astfel de active va începe să le folosească aproape imediat înainte de a permite companiilor aeriene să încheie tranzacții.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite