Premierul Italiei face presiuni asupra UE să aprobe acordul dintre Lufthansa şi ITA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, pune presiune pe Comisia Europeană să sprijine acordul prin care grupul german Lufthansa va prelua o participaţie minoritară la ITA Airways, o companie aeriană italiană succesoare a fostei Alitalia, transmite DPA.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Este straniu că Executivul comunitar blochează soluţia la problema ITA", a declarat duminică Meloni, după reuniunea G20 din New Delhi, India.

Lufthansa, care operează deja brandurile Swiss, Austrian Airlines şi Brussels Airlines, a anunţat în aprilie că va achiziţiona o participaţie de 41% la ITA Airways, printr-o investiţie iniţială de 325 milioane de euro, obiectivul fiind de a prelua controlul complet în viitor.

Comisia Europeană încă nu a aprobat acordul. Decizia este de competenţa comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni. Fost premier al Italiei, social democratul Gentiloni ar putea fi un rival pentru partidul politic de extremă dreaptă Fratii Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) al lui Meloni.

Tranzacţia este analizată de autorităţile de concurenţă, atât la nivel naţional, cât şi european.

La nivelul UE se va acorda o atenţie sporită dacă va fi creată o situaţie de monopol la aeroporturile din Roma şi Milano.

În urma acordului cu ITA, Lufthansa va avea o cotă de piaţă într-un mediu dominat de companii aeriene low-cost, cum ar fi Ryanair (Irlanda) şi Easyjet (Marea Britanie).

De asemenea, Lufthansa este interesată de preluarea companiei aeriene portugheze TAP.

În 2022, ITA a raportat pierderi de aproximativ 486 milioane de euro, pe fondul efectelor pandemiei şi al creşterii preţurilor la combustibili.

La 10 septembrie, Trezoreria italiană a anunțat că Italia a cerut sprijinul Germaniei pentru candidatul Romei, Daniele Franco, la postul de preşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), transmite Reuters.

Cu doar o săptămână înainte, Italia anunța că intenționează să vândă participații deținute la firmele de stat, printre care o bancă și o parte din căile ferate, în scopul de a strânge numerar și a reduce deficitul bugetar.

Miniștrii guvernului Meloni evaluează cedarea unor active, inclusiv o participație la căile ferate de stat, păstrând totodată controlul asupra afacerilor, potrivit unor persoane familiare discuțiilor, titrează Bloomberg.

Separat, oficialii mizează și pe fluxul de numerar așteptat din vânzarea planificată de guvern a unui pachet de acțiuni la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA anul viitor, au spus oamenii, care au cerut să nu fie numiți deoarece discuțiile sunt confidențiale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite