Ce taxe pe muncă sunt luate în calcul pentru 2025. Sindicat: Veniturile scad. Simulări de calcul

0
Publicat:

Ministerul Finanțelor lucrează la patru scenarii privind reforma fiscală care se va aplica anul viitor, așa cum i-a cerut Comisia Europeană, potrivit informațiilor furnizate joi presei de sindicate.

Cineva face calcule la un calculator în timp ce așează monede în fișicuri
Ministerul Finanțelor lucrează la patru scenarii privind reforma fiscală. Foto Shutterstock

„Partidele politice susțin public că vor reducerea taxării pe muncă, dar în realitate susțin contrariul! Așa cum Blocul Național Sindical vă informa în prima săptămână a lunii noiembrie a anului curent, în timp ce toate energiile și comunicarea erau centrate pe alegeri, Ministerul Finanțelor negocia cu Comisia Europeană un pachet de măsuri (reforme) fiscale. Pentru identificarea unor variante de lucru (scenarii) a fost angajată consultanța Băncii Mondiale care a propus Ministerului Finanțelor patru scenarii. (vezi documentul atașat denumit ,,scenarii BM”)”, a declarat joi, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical.

Potrivit acestuia, de aproximativ 24 ore, în spațiul public sunt vehiculate informații care vizează măsuri fiscale ce ar urma să intre în vigoare de anul următor.

„România s-a angajat față de Comisia Europeană că va finaliza aceste reforme în primul trimestru 2025 și le va implementa de la 01 aprilie 2025. Varianta vehiculată în spațiul public și care pare să vină din Ministerul Finanțelor (ca sursă) corespunde scenariului de reforma nr 4 din propunerile transmise de Banca Mondială Ministerului Finanțelor, cu o singură diferență: din reforma 4 au eliminat propunerea de cotă progresivă care însemna 3 tranșe de impozitare (de 10%, 20% și 25%) pe venituri și au mers pe ceea ce le place foarte mult tuturor partidelor politice, care negociau coaliția de guvernare și, anume, cota unică de 20%. În rest, sunt păstrate toate celelalte propuneri ale Băncii Mondiale din reforma 4 și anume: eliminarea scutirilor la impozitul pe veniturile persoanelor fizice (it-iști, constructori, agricultori), eliminarea CAS pentru sănătate, cât și eliminarea deductibilității CAS.

Ce înseamnă toate aceste lucruri? O diminuare de venit net importantă pentru toate persoanele fizice care obțin venituri în principal din muncă. (vezi documentele atașate privind calculele pe noul impozit)”, a declarat sindicalistul.

Cele patru scenarii luate în calcul

Potrivit BNS, Ministerul Finanțelor trebuie să elaboreze un raport, pe baza raportului Băncii Mondiale privind impozitarea (elaborat în cadrul jalonului 205 din PNRR), prin care să se stabilească două scenarii pentru reforma fiscală, cu măsur ibine definite. Măsurile ar trebui să acopere toate domeniile impozitării și contribuțiilor sociale.

Cele patru scenarii care pot fi luate sunt următoarele:

Reforma1: eliminarea scutirilor IVPF; creșterea indemnizației de bază.

Reforma 2: eliminarea scutirilor IVPF; introducerea CFVS; creșterea cotei unice IVPF (13%).

Reforma 3: eliminarea scutirilor IVPF; introducerea CFVS; IVPF progresiv (6/12/18%); eliminarea deductibilității CAS.

Reforma 4: eliminarea scutirilor IVPF; eliminarea CAS pentru sănătate; cotă progresivă a IVPF (10/20/25%); eliminarea deductibilității CAS.

IVPF – impozit pe venitul pers fizice

CFVS – credit fiscal

Simulare de calcul fără deducerea de 300 de lei

image

Simulare de calcul cu deducerea de 300 de lei

image

După cum se poate observa din calculele efectuate de BNS, în ambele variante, cu sau fără deducerea de 300 de lei, prin unificarea impozitului pe venit cu contribuția de sănătate, adică aplicarea unui procent de 20% din salariul brut, salariile nete vor scădea.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite