Ce țară europeană are cel mai bun sistem de pensii și ce legătură are AI cu acest lucru?

0
Publicat:

O nouă analiza arată că țările europene sunt unele dintre cele mai bune locuri din lume pentru pensii, iar inteligența artificială are un impact din ce în ce mai mare asupra modului în care funcționează fiecare sistem.

foto machete pensionari și teancuri de monede
Ce țară europeană are cel mai bun sistem de pensii și ce legătură are AI cu acest lucru?

Țările de Jos se află în fruntea clasamentului atunci când vine vorba de compararea sistemelor de pensii din întreaga lume, potrivit unui raport recent privind pensiile la nivel mondial realizat de Mercer CFA Institute, transmite euronews.com

Clasamentul a analizat peste 50 de indicatori și a comparat 47 de sisteme de venituri din pensii, acoperind 64% din populația lumii.

Cele mai relevante măsurători au fost nivelul beneficiilor de pensii disponibile în sectorul public și privat, sustenabilitatea sistemului pentru a rezista zeci de ani în viitor și calitatea guvernanței sale.

Islanda s-a clasat pe locul al doilea, fiind detronată de pe primul loc de anul trecut, iar Danemarca a ocupat locul al treilea în indicele 2023.

Majoritatea țărilor europene incluse în raport au ieșit cu o notă bună. Potrivit raportului, sunt necesare doar câteva îmbunătățiri în Finlanda, Norvegia, Suedia, Regatul Unit, Elveția, Irlanda, Belgia, Portugalia și Germania.

Pe de altă parte, Franța, Spania, Italia, Polonia, Austria și Croația, alături de SUA, prezintă riscuri majore și/sau deficiențe care ar trebui abordate, se arată în raport.

Pe ultimele locuri în clasament se află India, Filipine și Argentina. Împreună cu Turcia și Thailanda, acestea împart cea mai proastă clasare, nota D, ceea ce sugerează că, în lipsa unor îmbunătățiri, există îndoieli serioase cu privire la eficacitatea și sustenabilitatea sistemelor de pensii ale acestor țări.

Ce riscuri prezintă sistemele de pensii

Raportul recunoaște că „sistemele de venit la pensie din întreaga lume se află sub o presiune mai mare ca niciodată”, din cauza inflației persistente din prezent, a creșterii ratelor dobânzilor și a incertitudinii geopolitice, care afectează în mod inevitabil randamentul investițiilor.

„Vârsta medie a populației din întreaga lume continuă să crească pe multe piețe, în principal pe piețele mai mature”, a declarat Margaret Franklin, președinte și CEO la CFA Institute.

Inflația și creșterea ratelor dobânzilor au creat o nouă dinamică a pieței care ridică provocări semnificative pentru planurile de pensii. De asemenea, observăm o fracturare continuă în ceea ce privește globalizarea”, a adăugat ea. „Acestea sunt doar câteva dintre provocările din ce în ce mai complexe cu care se confruntă fondurile de pensii și care au un impact semnificativ asupra pensionarilor”.

Raportul citează cel mai recent raport al OCDE „Pensions Outlook from 2022”, care recomandă factorilor de decizie politică din întreaga lume să treacă la reformele necesare, în ciuda incertitudinii financiare și economice actuale, pentru a evita să pună în pericol bunăstarea pensionarilor actuali și viitori.

Raportul recomandă, de asemenea, consolidarea pensiilor garantate cu active (spre deosebire de pensiile prin repartiție), care ar putea contribui la diversificarea surselor de finanțare a pensiilor, ceea ce ar face ca sistemele de pensii să fie mai reziliente.

Impactul inteligenței artificiale asupra sistemelor de pensii

Inteligența artificială ar trebui să îmbunătățească performanța pensiilor prin reducerea costurilor și evidențierea riscurilor viitoare, se arată în raport.

Alte utilizări ale inteligenței artificiale ar putea include crearea de portofolii personalizate și identificarea anomaliilor de pe piață, deși este puțin probabil ca inteligența artificială să poată prezice cu precizie mișcările pieței, astfel încât va rămâne incertitudinea, se arată în raport.

„Extinderea continuă a IA în cadrul operațiunilor și deciziilor managerilor de investiții ar putea duce la procese de luare a deciziilor mai eficiente și mai bine informate, ceea ce ar putea duce la randamente reale mai mari ale investițiilor pentru membrii planurilor de pensii”, a declarat David Knox, partener senior la Mercer, potrivit unui articol din Reuters.

Studiul anual a subliniat, de asemenea, riscurile ca modelele de inteligență artificială să genereze informații false atunci când sunt utilizate într-un context nou și de atacuri cibernetice împotriva datelor membrilor de pensii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite