Ce scor de creditare FICO au românii şi cum poate fi îmbunătăţit în mai puţin de o lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creşterea soldului creditelor de consum a ajuns la nivelul înregistrat înaintea crizei economice FOTO

Tinerii din România au cel mai scăzut scor FICO din populaţie, acesta fiind indicatorul în funcţie de care băncile stabilesc gradul de risc al persoanei care solicită un împrumut. Cu toate acestea, există metode care ajută la îmbunătăţirea scorului, chiar şi numai într-o lună.

Valoarea medie a scorului FICO în România este de 635, conform unei analize Volt, o aplicaţie mobilă 100% românească de transfer instant de bani între carduri de la bănci, efectuate pe un eşantion de peste 50.000 de utilizatori ai aplicaţiei de transfer de bani.

Tinerii cu vârsta între 18-25 de ani întâmpină cele mai mari dificultăţi în accesarea creditelor, având cel mai scăzut scor FICO, de 534.

Scorul FICO este un algoritm folosit la nivel internaţional, în principal de bănci, pentru a stabili gradul de risc al unei persoane care solicită un împrumut, şi este colectat de Biroul de Credit. Acest scor este factorul principal care determină tipul de credit pentru care se califică persoana în cauză. Limitele lui sunt între 300 şi 850 şi este determinat de mai mulţi factori, precum istoricul de plăţi, numărul de interogări al scorului sau numărul total de conturi. Scorul FICO poate fi interogat gratuit în aplicaţia Volt şi nu afectează scorul de creditare, aşa cum se întâmplă la interogarea Biroului de Credit de către bănci.

Valoarea medie a scorului FICO în România este de 635, conform unei analize Volt, aplicaţie mobilă de transfer instant de bani, efectuate pe un segment de 50.000 de utilizatori ai săi. Bărbaţii au un scor FICO mai bun în general, cu o medie de 642, în timp ce media scorului pentru femei este de 603.

Persoanele cu venituri mari, de peste 11.000 de lei, au cel mai bun scor FICO, de peste 700, în timp ce persoanele cu un venit lunar net mai mic de 3.000 de lei au un scor FICO de 590.

Tinerii au cel mai scăzut scor FICO, de 534, pentru categoria de vârstă 18 – 25 de ani, iar persoanele din categoria de vârstă 41 – 50 de ani au cel mai bun scor FICO, de 684.

Din top 5 judeţe pe ţară, arădenii ocupă prima poziţie, având cei mai buni platnici, cu o valoare medie a scorului FICO de 697, urmaţi de utilizatorii Volt din Ilfov, Bucureşti, Braşov şi Suceava. Pe ultimul loc se situează cei din Caraş-Severin, cu cea mai mică valoare medie a scorului FICO de 473.

„Cei cu un scor FICO ridicat primesc cele mai avantajoase credite. Pentru tineri, care au venituri scăzute în general şi un istoric creditar inexistent, şansele de a accesa un credit de o valoare mai mare, de exemplu un credit imobiliar, sunt foarte slabe. O soluţie rapidă ca să îşi dovedească comportamentul bun de plată şi să-şi crească implicit scorul FICO este accesarea de microcredite, pe care să le plătească la timp”, spune Radu Ciorbă, fondator Volt.

De ce este important scorul FICO

Cererea de pe piaţa imobilelor a fost în creştere anul acesta. După un an de stat mai mult în casă, românii au experimentat că traiul la comun nu e cel mai comod. Familiile au început să-şi caute locuinţe mai mari, cu interes crescut pentru case pe pâmânt, iar tinerii au început să-şi dorească să se desprindă de casa părinţilor, moment care în 2019 se petrecea abia la 28 ani (date Eurostat). Dacă 41% dintre tinerii români cu vârsta între 25 şi 34 de ani locuiau cu părinţii în 2019, comparativ cu ţări precum Danemarca sau Finlanda unde media este mai jos de 10% sau media UE de 26 de ani (date Eurostat), anul acesta a forţat cu siguranţă procentul să scadă în contextul unei viitoare revigorări economice.

Studiu de caz

Mihai are 26 de ani, locuieşte în Bucureşti şi lucrează la o firmă de curierat pe un salariu net de 3.000 de lei. Scorul lui FICO este de 484. În prezent, locuieşte cu părinţii dar a ajuns în etapa în care vrea să se mute în locuinţa lui proprie. Are deja planuri serioase de viitor, care includ căsătorie şi un copil, aşa că e hotărât să-şi cumpere un apartament de două camere într-o zonă bună. A mers la bancă dar tot ce a putut obţine a fost un credit pentru o garsonieră.   

Cum îşi poate îmbunătăţi Mihai scorul FICO

Mihai a luat prin aplicaţia Volt un credit „Crab”, de 500 lei, de la Ocean Credit, pe care l-a returnat în termen de 15 zile.

Din ecranele de mai jos reiese modul în care scorul de credit fluctuează pe parcursul diferitelor etape ale unui credit.

imbunatatire scor FICO

Evoluţia scorului FICO, în aplicaţia Volt

Faza 1 – Înainte de contractare, scorul de credit FICO de la care a pornit a fost 484.

Faza 2 – Pe timpul desfăşurării creditului, imediat după contractarea împrumutului, noul scor de credit a scăzut cu câteva puncte. În această etapă, Mihai avea un scor FICO 479.

Faza 3 – La rambursarea creditului, deşi respectarea datei scadente este punctul cheie în îmbunătăţirea scorului, aceasta nu este vizibilă imediat după ce Mihai a rambursat creditul.

Faza 4 – La 15 zile după rambursare. Mihai a returnat suma împrumutată la data scadentă, iar acum are un nou scor de credit FICO 494, în creştere cu 10 puncte faţă de cel de la care a pornit.

„În funcţie de valoarea creditului, scorul FICO poate creşte cu 10 – 20 de puncte. Totuşi, e important ca tinerii şi toţi ceilalţi care urmăresc să-şi crească scorul FICO în acest mod să fie atenţi şi la celelalte condiţii de bază: restul de la alte credite să fie şi ele plătite la timp, să existe o pauză de măcar o lună între creditele accesate şi să aibă un sold de îndatorare de cel mult 30% al liniei de credit. Îi încurajăm pe utilizatorii aplicaţiei să folosească microcreditele în mod inteligent, punctual, atunci când au nevoie, şi să nu se îndatoreze mai mult decât pot returna”, completează Radu.

Mihai a continuat cu acelaşi comportament de creditare şi a decis inteligent să mai aştepte încă puţin, ca să-şi îmbunătăţească scorul FICO prin microcredite pe termen scurt, iar apoi să fie pregătit şi să-şi permită locuinţa pe care şi-o dorea. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite